Την έκδοση νέου χρέους εξετάσει η Γερμανία

Την έκδοση νέου χρέους εξετάσει η Γερμανία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:17 Δημιουργία 08/08/19, 19:14

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει να εγκαταλείψει την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών για να χρηματοδοτήσει ένα φιλόδοξο περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα με την έκδοση νέου χρέους, ανέφερε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ έχει κατορθώσει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες χωρίς να εκδώσει νέο χρέος από το 2014 χάρη σε έναν παρατεταμένο κύκλο ανάπτυξης. Αλλά με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί διαρκώς σε νέα ιστορικά χαμηλά και τη γερμανική οικονομία να επιβραδύνεται, πληθαίνουν οι εκκλήσεις για την παροχή δημοσιονομικής τόνωσης μέσω ενός μικρού ελλείμματος.

«Η πρόκληση τώρα είναι πως θα επιτευχθεί αυτή η ριζική στροφή στη δημοσιονομική πολιτική χωρίς να ξεφύγει τελείως ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός» τόνισε ο αξιωματούχος. «Γιατί μόλις γίνει σαφές ότι το νέο χρέος δεν είναι ταμπού, όλοι σηκώνουν το χέρι και ζητούν χρήματα» πρόσθεσε.

Για το λόγο αυτό το Βερολίνο θα συνδέσει την έκδοση νέου χρέους αποκλειστικά με το πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τον ερχόμενο μήνα η κυβέρνηση της Μέρκελ.

Αν σου άρεσε κάνε