Έρχoνται οι «αρκούδες» στις αγορές

Έρχoνται οι «αρκούδες» στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:34 Δημιουργία 13/08/19, 08:07

Οι ισχυρές απώλειες στους δείκτες της Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση επαναφέρουν στο προσκήνιο τα απαισιόδοξα σενάρια με την επικράτηση των «αρκούδων» και την κατάρρευση των διεθνών αγορών.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την κλιμακούμενη εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να απειλεί με επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Η πορεία των χρηματοπιστωτικών αγορών δείχνουν ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ύφεσης.

Οι μετοχές συνεχίζουν να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις και η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί, αλλά τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αγορές ομολόγων, όπου η καμπύλη αποδόσεων έχει αναστραφεί όπως πριν την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 αναφέρει σε report της η JP Morgan.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι δείκτες που υποδηλώνουν ότι μια «bear market» είναι προ των πυλών όσο η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων.

Παράλληλα ενώ τα οικονομικά στοιχεία υπογραμμίζουν αυξημένο κίνδυνο ύφεσης, η πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες παραμένει κάτω από το 50%.

Όπως εκτιμά η JP Morgan οι πιθανότητες ύφεσης για την οικονομία των ΗΠΑ (και της παγκόσμιας οικονομίας) τους επόμενους 12 μήνες να προσεγγίζουν το 40% (ο μέσος όρος των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμους δείκτες).

Η αμερικανική επενδυτική εταιρία Phoenix Capital επισημαίνει ότι η κατάρρευση της wall street είναι προ των πυλών.

Όχι επειδή οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά επειδή η Κίνα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Η αμερικανική οικονομία μπορεί να αντέξει, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να εκραγεί η οικονομία της Κίνας χωρίς να βλάψει τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ σοβαρά.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs και της Citigroup έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους για τον S&P 500 όσον αφορά το 2019 και το 2020, λόγω της υποτονικής ανάπτυξης, των απειλών για εμπορικό πόλεμο και ενδεχόμενων υποτιμήσεις νομισμάτων.

Αυξάνονται οι φόβοι για οικονομική ύφεση εξαιτίας του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σύμφωνα με την Goldman Sachs η οποία δεν ελπίζει πλέον σε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020.

Ο κίνδυνος της ύφεσης στις ΗΠΑ

Ο κίνδυνος της ύφεσης στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί τόσο πολύ που πλέον ανοικτά οι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν ότι τα επιτόκια παρέμβασης της FED από 2% με 2,25% θα μειωθούν στο τέλος του 2020 στο 0% ενώ η FED έως το τέλος του 2019 θα έχει ανακοινώσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Fed μπορεί να αναγκαστεί να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2019 για να παράσχει στην αγορά την αναγκαία ρευστότητα, ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας μεγάλης έλλειψης ρευστότητας.

Η Fed ίσως χρειαστεί να αρχίσει να αναπτύσσει μόνιμα τον ισολογισμό της μέσω ενός νέο προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης γιατί ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην αμερικανική οικονομία.

Αν σου άρεσε κάνε