Σήμα κινδύνου εκπέμπει η αγορά ομολόγων

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η αγορά ομολόγων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:23 Δημιουργία 16/08/19, 08:20

Την Τετάρτη ήταν η χειρότερη ημέρα του 2019 για τους δείκτες της Wall Street(χθες υπήρξε μικρή ανάκαμψη), ενώ η αμερικανική αγορά ομολόγων εκπέμπει ανησυχητικά μηνύματα τα οποία πυροδοτούν νέες ανησυχίες για ύφεση.

Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο. Η αγορά ομολόγων εκπέμπει προειδοποιητικά σημάδια και περισσότερο από το ένα τρίτο των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που ερευνούνται από την Bank of America αναμένουν παγκόσμια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στις ΗΠΑ υποχώρησε κατά 9,9 μονάδες βάσης στο 1,581% κάτω και από αυτήν του διετούς τίτλου, στέλνοντας «σήμα κινδύνου» για επικείμενη ύφεση. Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό.

Μια τέτοια αναστροφή παρατηρήθηκε για τελευταία φορά το 2007 και προέβλεψε σωστά τη μεγάλη ύφεση που ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα.

Οι επενδυτές, υπό τον φόβο μιας γενικευμένης οικονομικής ύφεσης κατέφυγαν στην ασφάλεια του δημόσιου χρέους και οδήγησαν τις αποδόσεις των 30ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σε χαμηλά όλων των εποχών, στο 1,97%. Οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει τώρα κατά 60 μονάδες βάσης σε μόλις 12 συνεδριάσεις.

Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες Πέμπτη. Οι αγορές δείχνουν να ταλαιπωρούνται ακόμη από τους φόβους για παγκόσμια ύφεση που οδήγησαν στο sell – off. Οι επενδυτές, πάντως, διατηρούν ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν για να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική και να καθησυχάσουν τις αγορές.

Την ίδια ώρα, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία και τη ζώνη του ευρώ ενέτειναν τους φόβους στην Ευρώπη, με τη γερμανική οικονομία να συρρικνώνεται το δεύτερο τρίμηνο.

O εμπορικός πόλεμος, το άτακτο Brexit, μείωση επιτοκίων, και πολιτικές αναταράξεις συνθέτουν το «εκρηκτικό» κοκτέιλ ρίσκου στις αγορές, ενώ σε κίνδυνο ύφεσης βρίσκονται πέντε μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο ενώ η ανάπτυξη ήταν αμετάβλητη στην Ιταλία. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη δείχνουν ότι η οικονομία της Γερμανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, συρρικνώθηκε κατά το β΄τρίμηνο του έτους.

«Το συμπέρασμα είναι ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται λίγο πριν την ύφεση », δήλωσε ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος της Europe Capital Economics.

Το Μεξικό κατάφερε να αποφύγει μόνο ένα τρίμηνο ύφεσης αλλά η οικονομία του αναμένεται να παραμείνει αδύναμη φέτος. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι η Βραζιλία έπεσε σε ύφεση το δεύτερο τρίμηνο.

Η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Βραζιλία και το Μεξικό, κατατάσσονται μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, που είναι μικρότερες χώρες αλλά εξακολουθούν να λειτουργούν ως ζωτικής σημασίας κόμβοι για επενδύσεις, υπηρεσίες χρηματοδότησης και το εμπόριο, υποφέρουν επίσης.

Η μεγάλη οικονομία της Κίνας αυξάνεται σήμερα με τον πιο αργό ρυθμό που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καθώς η χώρα βρίσκεται σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να επιβάλουν δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

«Το κοινό χαρακτηριστικό είναι η αδυναμία της οικονομίας, σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics.

Αν σου άρεσε κάνε