Γιατί αγορές και επενδυτές περιμένουν τώρα το συμπόσιο του Τζάκσον Χολ

Γιατί αγορές και επενδυτές περιμένουν τώρα το συμπόσιο του Τζάκσον Χολ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:27 Δημιουργία 22/08/19, 10:23

Στο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ στρέφουν τώρα το «βλέμμα» τους αγορές κι επενδυτές, ύστερα από τη δημοσίευση της πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίασης της Fed.

Συγκεκριμένα, αγορές και κορυφαίοι ξένοι «παίκτες» περιμένουν την τοποθέτηση τόσο του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ όσο και των κεντρικών τραπεζιτών από όλο τον κόσμο, ώστε να λάβουν μία γερή «γεύση» για τις μετέπειτα εξελίξεις γύρω από το «μέτωπο» της νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι σημερινές συνεδριάσεις όλων των διεθνών χρηματιστηρίων έχουν «φόντο» τα πρακτικά της συνέλευσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία είδαν μόλις χθες το φως της δημοσιότητας, καταγράφοντας τον διχασμό των μελών της.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα στελέχη της Fed αν και διαφώνησαν σχετικά με το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων, εντούτοις συμφώνησαν να στείλουν μήνυμα «αναπροσαρμογής» της νομισματικής πολιτικής, αλλά όχι ενός επιθετικού γύρου χαλάρωσης.

Με βάσητα πρακτικά, η πρόταση για μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης πυροδότησε πολύ εντονότερες διαφωνίες, από αυτές που άφησε να φανεί το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας (8 υπέρ, 2 κατά). Δύο αξιωματούχοι ήθελαν μεγαλύτερη μείωση, ενώ «αρκετοί» τάχθηκαν κατά την έναρξη της συνεδρίασης κατά της όποιας αλλαγής στην επιτοκιακή πολιτική.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε μία από τις συνεδριάσεις της FED έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο πέντε από τους 12 προέδρους των περιφερειακών κεντρικών τραπεζών και άλλα πέντε μόνιμα μέλη. Ωστόσο, όλοι συμμετέχουν στη συζήτηση.

Αν σου άρεσε κάνε