Νέο επεισόδιο στο... σίριαλ του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας

Νέο επεισόδιο στο... σίριαλ του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:09 Δημιουργία 26/08/19, 10:21

Οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις από τις ΗΠΑ και την Κίνα εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ΑΕΠ του πλανήτη συνεχίζονται ακάθεκτες και τη Δευτέρα, μετά από την απειλή επιπλέον δασμών που εκτόξευσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Ντόναλτ Τραμπ προς το Πεκίνο.

Με αναρτήσεις του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η Κίνα είναι έτοιμη να κάτσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη μια εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η Κίνα κάλεσε χθες την νύκτα ... Είπε "επιστρέφουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", άρα θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Τραμπ μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G7.

«Θα αρχίσουμε πολύ σύντομα διαπραγματεύσεις. Πιστεύω ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

«Δεχθήκαμε δύο κλήσεις, δύο πολύ καλές κλήσεις. Θέλουν συμφωνία», έσπευσε να ανακοινώσει φροντίζοντας να πλέξει το εγκώμιο του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. «Είναι μεγάλος ηγέτης, κατανοεί (τι διακυβεύεται). Θα είναι τεράστιο για την Κίνα, τεράστιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τεράστιο για τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον με στόχο μία εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τον οικονομικό Τύπο.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε με ηρεμία το πρόβλημα μέσω διαβουλεύσεων και συνεργασίας...είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου», δήλωσε ο Λιου Χε, σύμφωνα με το περιοδικό Caixin.

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έλαβε νέα τροπή την Παρασκευή, με την Κίνα να ανακοινώνει την επιβολή δασμών επί αμερικανικών προϊόντων αξίας 75 δισεκατομμυριών δολαρίων. Η Ουάσινγκτον απάντησε αμέσως με την επιβολή δασμών σε επιπλέον κινεζικά εξαγωγικά προϊόντα. Τα μέτρα πρόκειται να επιβληθούν τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Η κλιμάκωση αυτή τρομοκρατεί τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις που φοβούνται ύφεση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε