Ασιατικές αγορές: Δίχως προσανατολισμό η «αυλαία» του Σεπτεμβρίου

Ασιατικές αγορές: Δίχως προσανατολισμό η «αυλαία» του Σεπτεμβρίου

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:02 Δημιουργία 02/09/19, 10:01

Ψάχνουν το βηματισμό τους οι ασιατικές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα.

Από τη μία, ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος με τους δασμούς ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ από την Κυριακή και από την άλλη, οι εκτιμήσεις των επενδυτών για την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της μεταποίησης στην Κίνα.

Στο «μέτωπο» του εμπορικού πολέμου, αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά συνολικής αξίας 112 δισ. δολαρίων τέθηκαν σε ισχύ την Κυριακή, με το Πεκίνο να ανταπαντά με δασμούς σε αμερικανικά εισαγόμενα αγαθά συνολικής αξίας 75 δισ. δολ.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι η συνέχιση των εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Κίνα εντός Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει κανονικά.

Στα μάκρο, η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα ενισχύθηκε απρόσμενα τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit κινήθηκε στο 50,4, έναντι εκτιμήσεων οικονομικών αναλυτών για 49,8, σε έρευνα του πρακτορείου Reuters. Το επίπεδο 50 στον συγκεκριμένο δείκτη χωρίζει τα "εδάφη" της επέκτασης και της συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο, που ανακοινώθηκαν το σαββατοκύριακο, έδειξαν συρρίκνωση της εργοστασιακής δραστηριότητας στην Κίνα για τέταρτο συναπτό μήνα τον Αύγουστο.

Στο ταμπλό τώρα, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,44%, στις 20.614 μονάδες.

Ο νοτιοκορεατικός KOSPI ενισχύθηκε οριακά κατά 0,07%, στις 1.969,15 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχωρεί κατά 0,77%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai ενισχύεται ισχυρά κατά 1,32%, με τον Shenzen σε ακόμη πιο ανοδική τροχιά, στο +2,13%.

Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted σημείωσε μικρά κέρδη της τάξης του 0,16%.

Την ίδια ώρα, στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 έκλεισε με πτώση 0,38%.

Αν σου άρεσε κάνε