Μήνας ανατροπών για οικονομίες και αγορές

Μήνας ανατροπών για οικονομίες και αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 07:37 Δημιουργία 04/09/19, 07:34
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ο μήνας των ανατροπών για οικονομίες και αγορές.

Μετά από 11 χρόνια, από τότε δηλαδή που κατέρρευσε η Leman Brothers, οι κεντρικές τράπεζες των δύο πλευρών του Ατλαντικού προαναγγέλλουν επιστροφή σε πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, εντός ενός ιδιαίτερα τεταμένου κλίματος: πολιτικές κρίσεις, εμπορικές διενέξεις, γεωπολιτικές εντάσεις σε ένα ήδη βαρύ διεθνές σκηνικό, με την ογκώδη αύξηση του χρέους.

Ο πλανήτης ανησυχεί πως θα σκάσει μία νέα τραπεζική «βόμβα». ΕΚΤ και Fed, λοιπόν, συντονίζονται ώστε το διάστημα 12-17 Σεπτεμβρίου να ανακοινώσουν μείωση των επιτοκίων. Το πόσο δραστική θα είναι αυτή, θα το μάθουμε οσονούπω. Προς το παρόν ξέρουμε πως στους «κόλπους» και των δύο κολοσσιαίων τραπεζών επικρατεί διχασμός ως προς την ένταση της μείωσης.

Στη Fed το «στρατόπεδο» του Τραμπ πιέζει για ισχυρή μείωση των επιτοκίων και εκκίνηση ενός τρίτου QE, ενώ το έτερο «στρατόπεδο» ζητεί μετριοπαθέστερη πολιτική.

Στο ίδιο μοτίβο και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Σούπερ Μάριο «δείχνει» ισχυρή επιλογή, ενώ άλλες «φωνές» στην ΕΚΤ «ψηφίζουν» ένα περιορισμένο πακέτο.

Αν σου άρεσε κάνε