Τα μηνύματα και τα καμπανάκια Ντράγκι λίγο πριν το «αντίο» στην ΕΚΤ

Τα μηνύματα και τα καμπανάκια Ντράγκι λίγο πριν το «αντίο» στην ΕΚΤ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:31 Δημιουργία 12/09/19, 16:08

Τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, λίγο αφότου ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για μείωση του επιτοκίου και επανεκκίνηση του QE.

Ο Ιταλός τραπεζίτης δήλωσε πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα ή και ακόμη χαμηλότερα «έως ότου δούμε τις προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σε επίπεδα κοντά στο στόχο του 2%».

Παράλληλα, ο ίδιος αναφερόμενος σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, που θα αρχίσει από τον Νοέμβριο με μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει σε ισχύ «για όσο κριθεί αναγκαίο για να στηρίξει την οικονομία». Όπως είπε, η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο τερματισμός του δεύτερου αυτού γύρου θα έρθει «λίγο πριν επιστρέψουμε και πάλι σε αύξηση επιτοκίων».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι επιμένουν, αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μέτρια, αλλά θετική ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο. Οι μεγάλες αβεβαιότητες που συνδέονται με την γεωπολιτική, τον εμπορικό προστατευτισμό και τις αναδυόμενες αγορές, είναι οι κυριότεροι εξ αυτών, όπως εξήγησε. Οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών παραμένουν ανθεκτικοί, την ώρα που εκείνος της μεταποίησης δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Ο Ιταλός τραπεζίτης δεν παρέλειψε, πάντως, ούτε αυτή τη φορά να υπογραμμίσει ότι η νομισματική πολιτική δεν αρκεί για βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το δικό τους μέρος της ευθύνης, προωθώντας ένα πιο φιλικό στην ανάπτυξη μείγμα πολιτικής, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επανέλαβε ακόμη την ανάγκη για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών.

«Τώρα είναι η ώρα και της δημοσιονομικής πολιτικής» σημείωσε, απαντώντας στους δημοσιογράφους. Δήλωσε, μάλιστα, πως όσο πιο γρήγορα τεθεί σε εφαρμογή η κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να μείνουν σε ισχύ τα αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής και τόσο λιγότερες παρενέργειες θα έχουν.

Αν σου άρεσε κάνε