Τουλάχιστον μέχρι αρχές Οκτωβρίου το πετρελαϊκό έλλειμμα στη Σ. Αραβία

Τουλάχιστον μέχρι αρχές Οκτωβρίου το πετρελαϊκό έλλειμμα στη Σ. Αραβία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:51 Δημιουργία 17/09/19, 16:46

Τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα συνεχιστεί το πρόβλημα με τις εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία προς τις άλλες χώρες, που εισάγουν «μαύρο χρυσό», μετά την επίθεση που δέχθηκε το διυλιστήριο της Aramco το περασμένο Σάββατο.

Όπως μετέφερε κορυφαία κυβερνητική πηγή από το Ριάντ στο Reuters την Τρίτη, η Σ. Αραβία θα είναι σε θέση να επανέλθει κατά 100% στην ποσότητα εξαγωγής πετρελαίου σε 2-3 εβδομάδες από σήμερα.

«Είμαστε ήδη κοντά στο 70% της αποκατάστασης των εξαγωγών, καθώς η Aramco ανταποκρίθηκε θετικά και άμεσα στο χτύπημα του Σαββάτου, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξία της εταιρίας» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στοχοθέτησαν δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του κρατικού κολοσσού πετρελαίου Aramco.

Στον απόηχο της είδησης, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει «βουτιά». Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό παραδόσεως Οκτωβρίου χάνει 3,10 δολ. ή 5% στα 59,79 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Επισημαίνεται ότι το συμβόλαιο σημείωσε χθες άλμα 14,7% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το Σεπτέμβριο του 2008.

Αν σου άρεσε κάνε