Νέο ράλι για τα ελληνικά ομόλογα με «βουτιά» του spread

Νέο ράλι για τα ελληνικά ομόλογα με «βουτιά» του spread

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:25 Δημιουργία 18/09/19, 14:59

Σε τροχιά ισχυρής αποκλιμάκωσης κινούνται την Τετάρτη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να στρέφονται στα ελληνικά «χαρτιά», δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στις πολιτικές της στο «μέτωπο» της οικονομίας.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έπεφτε κατά 4%, φτάνοντας στο 1,43%, ενώ το spread καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά στις 192 μ.β. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009.

Ισχυρή πτώση της τάξης του 5% σημείωνε η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία έφτανε στο χαμηλό ρεκόρ του 0,76%. H απόδοση στο 15ετές «βυθίστηκε» στο 1,860% ενώ στο 25ετές άγγιξε μόλις το 2,3%.

Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα των μεταρρυθμίσεων αλλά και η πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ λειτουργεί και ως βασικό επιχείρημα για το αίτημα της Αθήνας να μειωθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η συζήτηση με τους πιστωτές έχει ήδη αρχίσει ενώ επικουρικά συντελεί το γεγονός ότι σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς έπεσε στο 1,44%.

Πρόκειται για πτώση έξι μονάδων βάσης ή 3,5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. H απόδοση έχει μειωθεί περισσότερο από 50 μονάδες βάσης κατά τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ κινείται περίπου 260 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν τον Σεπτέμβριο του 2018.

Την ίδια ώρα υποχωρεί η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 0.89%. Πτώση τριών μονάδων βάσης και για την απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού, που διαμορφώνεται στο 0,26%. Στο -0,50% η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς.

Αν σου άρεσε κάνε