«Σήμα» Ντράγκι για ένταξη της Ελλάδας στο QE

«Σήμα» Ντράγκι για ένταξη της Ελλάδας στο QE

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:00 Δημιουργία 23/09/19, 18:53

Ακόμα ένα «τυράκι» για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε τη Δευτέρα ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, συνδέοντας το θέμα με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους δανειστές της.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και απαντώντας σε ερώτηση το ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου, ο Ιταλός τραπεζίτης αναγνώρισε την πρόοδο που έγινε στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια, μίλησε για ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της αξιοπιστίας της και άφησε ανοιχτό το παράθυρο για ένταξη της χώρας στο QE.

«Το βασικό εδώ πέρα είναι ότι διατηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες στην αγορά, οι συνθήκες που υπάρχουν και τώρα. Και ήταν σημαντική η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, που προερχόταν από μια κατάσταση πολύ δύσκολη –για να μην πω τίποτα άλλο. Χρειάζεται να ενισχυθεί περαιτέρω η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη των κεφαλαιαγορών. Οπότε αυτό το στοιχείο είναι βασικό για τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Τα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τους στόχους, παραπάνω από μία φορά. Οπότε συνολικά οι οικονομικές εξελίξεις αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος στη χώρα», υπογράμμισε.

«Αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως πάνε τώρα και αν συνεχιστεί η σημαντική πρόοδος στις προϋποθέσεις, θα μπορέσει να συμμετέχει στην ποσοτική χαλάρωση η Ελλάδα», κατέληξε ο Ντράγκι.

Σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι «η μείωσή τους παραμένει ζωτικής σημασίας, αφού υψηλό ποσό μη εξυπηρετούμενων δανείων οδηγεί σε ευπάθεια το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έτσι δεν χρηματοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, χρειάζεται η μείωση των κόκκινων δανείων χωρίς να ξεχνάμε τη κοινωνική πτυχή», τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε