Κίνα: Δεν βιάζεται η κεντρική τράπεζα να ακολουθήσει τις Fed και ΕΚΤ

Κίνα: Δεν βιάζεται η κεντρική τράπεζα να ακολουθήσει τις Fed και ΕΚΤ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:09 Δημιουργία 24/09/19, 11:08

Η Κίνα δεν βιάζεται να ακολουθήσει τις άλλες χώρες στη σημαντική χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, αλλά έχει αρκετές επιλογές στη διάθεσή της για να τονώσει την χαμηλή ανάπτυξη, τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, διατηρώντας την επιφυλακτική της προσέγγιση για την τόνωση της οικονομίας.

Παρά τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας το περασμένο έτος, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί καθώς ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ δεν δείχνει σημάδια τέλους.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί περαιτέρω αυτό το τρίμηνο από το σχεδόν 30 ετών χαμηλό του 6,2% που έπληξε την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Yi Gang, δήλωσε ότι οι μακροοικονομικές πολιτικές έχουν σημαντικό περιθώριο κινήσεων, ιδιαίτερα στο δημοσιονομικό και νομισματικό πεδίο.

Την προηγούμενη Παρασκευή η Κίνα μείωσε το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να μειώσει το κόστος δανεισμού για να υποστηρίξει μικρότερες επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τον εμπορικό πόλεμο και την ευρύτερη επιβράδυνση.

Αλλά η κίνηση ήταν μικρότερου μεγέθους από τις αντίστοιχες της Fed και της ΕΚΤ τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο Yi δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο ελιγμών στη νομισματική πολιτική, ενώ πρόσθεσε ότι οι αρχές θα διατηρήσουν την "κανονική" νομισματική πολιτική για όσο το δυνατό περισσότερο.

"Η νομισματική πολιτική της Κίνας θα διατηρήσει τον συνετό της προσανατολισμό", τόνισε.

Αν σου άρεσε κάνε