Citi: Η εμπιστοσύνη επέστρεψε - Έρχεται αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Citi: Η εμπιστοσύνη επέστρεψε - Έρχεται αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:02 Δημιουργία 26/09/19, 12:56

«Η εμπιστοσύνη επέστρεψε». Αυτό είναι το μήνυμα, που εκπέμπει η Citi για την Ελλάδα επί κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω της νέας έκθεσής της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο οίκος, μάλιστα, αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως η χώρα έχει αλλάξει σελίδα μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με τη Citi, η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με τη δέσμευση για μεγάλες φορολογικές περικοπές και για φιλο-επενδυτική στάση.

Όπως τονίζει, οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, ενώ η δημοσιονομική πολιτική είναι ήδη λιγότερο περιοριστική.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης που έχουν πλέον δημιουργηθεί για τη χώρα, ενδέχεται να επαρκούν για να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους.

Η βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης και οι καλύτερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις έχουν συμβάλει στην αποκατάσταση ενός βαθμού εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Το πραγματικό ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 1,9% το 2018 και η Citi αναμένει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,8% το 2019 και στο 1,9% 2020, έναντι του 1,4% και του 1,5% αντίστοιχα, που την τοποθετούσε πριν, προχωρώντας έτσι σε αναβάθμιση κατά 0,4% των προβλέψεών της για τη διετία 2019-2020.

Η πρόσφατη ενίσχυση του καταναλωτικού κλίματος, σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση των capital controls και μια ελαφρώς πιο διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική, θα στηρίξουν την εγχώρια ζήτηση, σημειώνει.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, τα σχέδια των ΤΧΣ και ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια, εάν εφαρμοστούν, ενδέχεται να ενισχύσουν σημαντικά την εγχώρια ρευστότητα.

Πάντως, το κλειδί για την ανάπτυξη της Ελλάδας είναι η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, όπως υπογραμμίζει. Η ικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις για φορολογικές περικοπές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία του να αντιμετωπίσει άλλα πολιτικά δύσκολα εμπόδια - να καθαρίσει τις τράπεζες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Συνολικά, η Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών, οι οποίοι αποτελούν ουσιαστικά το κύριο "κανάλι" χρηματοδότησης για την οικονομία.

Αν σου άρεσε κάνε