Ελληνικά ομόλογα: Υψηλές επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο

Ελληνικά ομόλογα: Υψηλές επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:51 Δημιουργία 01/10/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι επιδόσεις της ελληνικής αγοράς ομολόγων στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, αφότου η ΝΔ πήρε το «τιμόνι» της διακυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 1,33%, με το spread να διαμορφώνεται στις 194 μονάδες βάσης. Αποκλιμακώθηκε δηλαδή περίπου 120 μονάδες βάσης στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, δεδομένου ότι στα τέλη Ιουνίου βρισκόταν στο 2,50%.

Η πτώση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου κατά 65% από τις αρχές του έτους με τη «βουτιά» της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα του 1,3% και του spread στις 194μ.β., το «σπάσιμο» του επιπέδου του 1% για το 5ετές ομόλογο, καθώς και η πτώση της απόδοσης του 15ετούς κάτω από το 2% αποτελούν απόδειξη ότι η αγορά συμπεριφέρεται στους ελληνικούς τίτλους σαν να βρίσκονται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις.

Από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, η διαφορά της απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έχει σημειώσει πτώση άνω του 45%, όταν η συνολική πτώση από την αρχή του 2019 είναι της τάξης του 50%.

To γεγονός αυτό δείχνει την τεράστια βελτίωση του κλίματος αλλά και την ταχύτητα με την οποία τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα όσον αφορά την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Τα ελληνικά ομολόγα προσφέρουν τη μεγαλύτερη απόδοση στην Ευρωζώνη αλλά οι επενδυτές που αναζητούν κέρδη έχουν σπρώξει το επιτόκιο στα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ του 1,3% για το 10ετες ενώ την ίδια ώρα η σχετικά ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα δίνει εμπιστοσύνη στους επενδυτές ότι το χρέος της είναι λιγότερο επικίνδυνο από ό,τι προηγουμένως.

«Τα ελληνικά επιτόκια φαντάζουν δελεαστικά και οι βελτιωμένοι βασικοί οικονομικοί δείκτες δεν λένε στους αγοραστές να μείνουν μακριά» σημειώνει ο αναλυτής της Rabobank, Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ.

Αν σου άρεσε κάνε