Στην «πρέσα» άνοιξε την εβδομάδα το πετρέλαιο

Στην «πρέσα» άνοιξε την εβδομάδα το πετρέλαιο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:47 Δημιουργία 07/10/19, 09:46

Υπό ισχυρό πρέσινγκ εξακολουθούν να βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες «άνοιξαν» την εβδομάδα σε αρνητικό έδαφος και πάλι.

Με τα μακροοικονομικά δεδομένα να αποκαλύπτουν ότι το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου ύφεσης για μεγάλες οικονομίες είναι υπαρκτο, αλλά και τις νέες πληροφορίες από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου να περιορίζουν την ελπίδες για μία ουσιαστική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνα, οι φόβοι για κάμψη της ζήτησης έχουν επανέλθει στο προσκήνιο.

Πιο αναλυτικά, η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά 28 σεντ στα 58,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού (WTI) καταγράφει πτώση 17 σεντ, στα 52,64 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια, τα πλέον δημοφιλή στην αγορά, είχαν πτώση άνω του 5% την περασμένη εβδομάδα στον απόηχο ζοφερών στοιχείων για τη μεταοποίηση σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας, που έχει προγραμματιστεί να λάβουν χώρα στην Ουάσιγκτον στις 10 και 11 Οκτωβρίου. Και τούτο γιατί πρόκειται για τις κορυφαίες καταναλώτριες πετρελαίου στον κόσμο. Μία παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ τους, θα επιβάρυνε έτι περαιτέρω τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και της ζήτησης ενέργειας.

Οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία είναι τόσο έντονοι ώστε υπερκαλύπτουν την όποια ανησυχία για την προσφορά από τη Μέση Ανατολή, όπου το θερμόμετρο ανεβαίνει συνεχώς.

Στο Ιράκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, μαίνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 100 νεκρούς. Οι ειδικοί προειδοποιούν για σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές που φέτος προσέγγιζαν τα 3,43 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Αν σου άρεσε κάνε