Η Κομισιόν επιμένει για δημοσιονομική «υποχώρηση» της Γερμανίας

Η Κομισιόν επιμένει για δημοσιονομική «υποχώρηση» της Γερμανίας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:29 Δημιουργία 07/10/19, 18:16

Παρέμβαση εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Κομισιόν υπό την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την αρχή του Νοεμβρίου σημειώνουν τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, με διαρροή εγγράφου για τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται έγγραφο εργασίας το οποίο έχει προετοιμαστεί για το επόμενο Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη δεν θα ανακάμψει φέτος.

Το έγγραφο, το οποίο έχει δει το Reuters, απηχεί τα λόγια του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τον Σεπτέμβριο κάλεσε τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τη νομισματική τόνωση με μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης.

«Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και τα καθοδικά ρίσκα που απορρέουν από την τρέχουσα κατάσταση μπορεί να απαιτούν προληπτική παρά αντανακλαστική προσέγγιση στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής» σημειώνεται στο έγγραφο. Υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κινηθούν τώρα γιατί χρειάζεται χρόνο για να γίνει αισθητός ο αντίκτυπος από τις αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική.

Η Κομισιόν απευθύνει το κάλεσμα κυρίως στη Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες συνήθως αναφέρονται ως «χώρες με δημοσιονομικό περιθώριο», επειδή επιτυγχάνουν κάθε χρόνο δημοσιονομικά πλεονάσματα.

Ωστόσο, το έγγραφο της Κομισιόν επισημαίνει ότι η Ιταλία και η Ελλάδα, που αναφέρονται ως «υπερχρεωμένα κράτη μέλη», πρέπει να ακολουθήσουν πολιτικές οι οποίες θα καθησυχάσουν τις αγορές ότι το χρέος τους θα πέσει.

Δεν αρκεί η νομισματική τόνωση

Το έγγραφο υποστηρίζει πως περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα είναι λιγότερο αποτελεσματική για την τόνωση της ανάπτυξης και θα έχει μεγαλύτερα αρνητικά επακόλουθα σε σχέση με τη δημοσιονομική τόνωση από τις κυβερνήσεις, η οποία τη δεδομένη χρονική στιγμή θα ήταν πιο αποτελεσματική από ότι σε φυσιολογικές εποχές.

«Η αβεβαιότητα που σχετίζεται με εμπορικές πολιτικές, γεωπολιτικές εντάσεις και τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια» επισημαίνεται στο έγγραφο, αναφερόμενο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.

«Επιπλέον, αρνητικοί διαρθρωτικοί παράγοντες (μετατόπιση της ζήτησης από τους πετρελαιοκινητήρες, διαρθρωτική μετάβαση στην Κίνα) αναμένεται να συνεχίσουν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη. Αυτό καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο η Ευρώπη να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα σε χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή τροχιά από ότι αναμενόταν προηγουμένως» επισημαίνεται.

Η Κομισιόν σημειώνει πως το βασικό σενάριο χαμηλότερης οικονομικής ανάπτυξης δεν περιλαμβάνει κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων ή μια πλήρη εμπορική σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η οποία θα περιλάμβανε δασμούς στα αυτοκίνητα ή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Αν σου άρεσε κάνε