Fed: «Reboot» στις αγορές βραχυπρόθεσμων ομολόγων

Fed: «Reboot» στις αγορές βραχυπρόθεσμων ομολόγων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:33 Δημιουργία 09/10/19, 10:32

Η Federal Reserve θα αυξήσει και πάλι τις αγορές βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, σε μία προσπάθεια να αποφύγει την στενότητα ρευστότητας που απογείωσε τα επιτόκια στις αγορές χρήματος τον περασμένο μήνα.

Η κεντρική τράπεζα είχε σταματήσει να συρρικνώνει τον όγκο του ενεργητικού στον ισολογισμό της τον περασμένο Αύγουστο, αλλά δεν είχε δώσει καμία πληροφορία για το πότε σκοπεύει να τον μεγαλώσει και πάλι. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο παθητικού στον ισολογισμό- οι καταθέσεις των τραπεζών, που μένουν στη Fed, γνωστές και ως αποθέματα- να καταγράφουν διαρκή πτώση.

Οι πιέσεις στην αγορά βραχυπρόθεσμου δανεισμού έγιναν φανερές τον περασμένο μήνα, αποκαλύπτοντας ότι οι τράπεζες ήταν άκρως επιφυλακτικές στο να δανείσουν αυτά τα αποθέματα. Ο Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του στο Ντένβερ υπογράμμισε ότι πολύ σύντομα θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα, αν και απέφυγε να δώσει πληροφορίες για το πότε ακριβώς θα έρθει η δράση και πόσο δυναμική θα είναι.

Τα αποθέματα μειώθηκαν σε λιγότερο από 1,4 τρισ. δολάρια τον περασμένο μήνα από 2,8 τρισ. δολάρια το 2014, όταν η Fed σταμάτησε τις αγορές ενεργητικού. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης έλαβε χώρα την τελευταία διετία, καθώς η κεντρική τράπεζα συρρίκνωνε τον ισολογισμό της, επιτρέποντας μέρος των ομολόγων να λήγει, χωρίς να τα αντικαθιστά.

Πάντως ο Πάουελ θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι η όποια ενέργεια εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας «δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ποσοτική χαλάρωση (QE)» και επομένως δεν θα περιλαμβάνει την αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Αν σου άρεσε κάνε