Τουρκία: Πουλάνε δολάρια για στήριξη της λίρας

Τουρκία: Πουλάνε δολάρια για στήριξη της λίρας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:59 Δημιουργία 09/10/19, 14:55

Μέσω πωλήσεων δολαρίων προσπαθούν οι τουρκικές τράπεζες να στηρίξουν τη λίρα, στον απόηχο των προετοιμασιών της Άγκυρας για την εισβολή στη Συρία.

Αφού ενισχύθηκε μέχρι και τις 5,8165 λίρες έναντι του δολαρίου, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% και διαπραγματεύεται στις 5,8394 λίρες.

Οι τράπεζες πούλησαν δολάρια γύρω στις 5,84 λίρες ανά δολάριο, σύμφωνα με τέσσερις πηγές του Bloomberg. Δύο από αυτές δήλωσαν οι τράπεζες αγόρασαν λίρες ύψους 1 δισ. δολαρίων την Δευτέρα και την Τρίτη.

Το νόμισμα κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές Αυγούστου την Δευτέρα, εν μέσω ανησυχιών ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ οδηγούνται σε μια νέα διπλωματική κρίση αναφορικά με τα σχέδια της Άγκυρας για τη Συρία.

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Trump υποστήριξε σιωπηρά την επιχείρηση, μία ημέρα αργότερα απείλησε να εξαλείψει την οικονομία της Τουρκίας αν έκανε κάτι που ο ίδιος θεωρούσε "εκτός ορίων".

Οι πωλήσεις δολαρίων απειλούν να αναζωπυρώσουν έναν διάλογο για την ισχύ των buffers της κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα, που ήρθε στην επιφάνεια στην εβδομάδα πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, οι κρατικές τράπεζες φέρεται να είχαν πουλήσει μεταξύ 10-15 δισ. δολάρια για να ανακοπεί η υποτίμηση της λίρας.

"Η κεντρική τράπεζα δεν έχει επαρκή συναλλαγματικά διαθέσιμα για να παρέμβει σε μεγάλη κλίμακα και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα", ανέφερε ο Piotr Matys, της Rabobank.

Η Τουρκία έχει διεθνή αποθεματικά 35,7 δισ. δολαρίων, από τα 26,1 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Αν σου άρεσε κάνε