Αρνητικό επιτόκιο: Η εμπιστοσύνη επέστρεψε!

Αρνητικό επιτόκιο: Η εμπιστοσύνη επέστρεψε!

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:23 Δημιουργία 10/10/19, 09:21

Στον ξένο Τύπο πρωταγωνιστεί η «βουτιά» του επιτοκίου στα τρίμηνα έντοκα κατά τη χθεσινή δημοπρασία, με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί σε αρνητικά επίπεδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

«Το κλαμπ των χωρών, που πληρώνονται για να δανειστούν από τους επενδυτές απέκτησε ένα απροσδόκητο μέλος: την Ελλάδα», σχολιάζουν οι FT για το αρνητικό επιτόκιο -0,02.

«Η εξέλιξη καθιερώνει ένα νέο "σύνορο" για τα ομόλογα αρνητικού επιτοκίου και αντανακλά την εντυπωσιακή αποκατάσταση της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών ύστερα από πολλαπλά σχέδια διάσωσης», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, κάνοντας λόγο για ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης.

Στο ίδιο κλαμπ έχουν ήδη μπει η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ η Πορτογαλία εξέδωσε χθες 15ετέςομόλογο με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 0,49%. Οι προσφορές ήταν 2,5 φορές υψηλότερες από το ζητούμενο ποσό.

«Η Ελλάδα, άλλοτε παρίας των αγορών, ολοκλήρωσε το ταξίδι της μεταμόρφωσης εντασσόμενη στο κλαμπ των χωρών με ομόλογα αρνητικού επιτοκίου», σχολιάζει από την πλευρά του το Bloomberg.

Το πρακτορείο κάνει λόγο για μία εντυπωσιακή εξέλιξη για μία χώρα, που μόλις πριν από επτά χρόνια αναγκάστηκε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους όλων των εποχών.

Αναλυτές σχολιάζουν πως πρόκειται για ακόμη ένα «σύμπτωμα» της δίψας των επενδυτών για απόδοση σε ένα περιβάλλον, όπου τα αρνητικά επιτόκια κυριαρχούν. Έως τώρα τα ελληνικά βραχυπρόθεσμα έντοκα ήταν μεταξύ των λίγων τίτλων, που πρόσφεραν θετική απόδοση.

Αν σου άρεσε κάνε