Credit positive ο «Ηρακλής» για τις τράπεζες, τονίζει ο Fitch

Credit positive ο «Ηρακλής» για τις τράπεζες, τονίζει ο Fitch

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:11 Δημιουργία 11/10/19, 16:03

Ως πιστοληπτικά θετικό (credit positive) χαρακτηρίζει ο Fitch το σχέδιο «Ηρακλής» της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των τραπεζών, όπως αναφέρεται σε σχετικό report του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Fitch, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα επιτρέψει στις τράπεζες να απομακρύνουν ΝΡLs ύψους 30 δις. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις των δανείων. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει προμήθεια που ευθυγραμμίζεται με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά, για το ρίσκο που αναλαμβάνει. Το σχέδιο είναι παρόμοιο με το ιταλικό GACS και έλαβε την έγκριση της Κομισιόν χθες. Ο οίκος αναμένει ότι το σχέδιο Ηρακλής θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι πιο δραστήρια στην υλοποίηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας ενεργητικού στον τραπεζικό κλάδο. Το σχέδιο Ηρακλής αναμένεται να καλύψει ως και το 40% των ΝPLs ύψους 75 δις. ευρώ των τραπεζών. Οι τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες έχουν δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) μεταξύ 33% και 51%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη και έχουν φιλόδοξα σχέδια μείωσής τους, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων.

Δυο από τις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν να μειώσουν τους δείκτες ΝΡΕ περίπου στο 20% ως τα τέλη του 2021 ενώ οι άλλες δυο έχουν στόχο για μείωση στο 15% και κοντά στο 10% αντίστοιχα. Η χρήση του σχεδίου Ηρακλής θα μπορούσε να επιταχύνει τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις, βοηθώντας τις τράπεζες να πετύχουν νωρίτερα τους στόχους τους, όπως αναφέρει ο Fitch.

Το αντίκτυπο του σχήματος στα οικονομικά προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από το βαθμό συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής και την «όρεξη» των επενδυτών για «επικίνδυνο» ελληνικό ενεργητικό.

Φαίνεται πως υπάρχει «όρεξη» από την πλευρά των επενδυτών, δεδομένων των πωλήσεων NPEs αυτή τη χρονιά και του βελτιωμένου περιβάλλοντος, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης και αυτό θα βοηθήσει στη ζήτηση.

Το κόστος για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από το πώς θα χρησιμοποιήσουν το σχήμα. Η προμήθεια που θα πληρώσουν για την κρατική εγγύηση στους senior τίτλους θα βασιστεί σε σημείο αναφοράς της αγοράς, αντίστοιχη του επιπέδου και της διάρκειας του κινδύνου που αναλαμβάνει το Δημόσιο.

Ενώ υπάρχουν ρίσκα κατά τη διαδικασία εκτέλεσης τα οποία σχετίζονται με το στήσιμο και την χρήση του σχήματος, το προηγούμενο της Ιταλίας και η εμπειρία που αποκτήθηκε φέτος στην Ελλάδα από τις τιτλοποιήσεις NPLs θα διευκολύνουν τη διαδικασία και θα στηρίξουν την αποδοχή από την αγορά.

Αν σου άρεσε κάνε