Νέο θετικό «σινιάλο»: Η Scope μας αναβάθμισε 2 θέσεις πριν την επενδυτική βαθμίδα

Νέο θετικό «σινιάλο»: Η Scope μας αναβάθμισε 2 θέσεις πριν την επενδυτική βαθμίδα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:48 Δημιουργία 21/10/19, 12:44

Την ώρα που η αγορά κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα» ενόψει της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την S&P, η Scope Ratings αναβάθμισε τη χώρα μας στο «ΒΒ» με θετικές προοπτικές από «ΒΒ-».

Πρόκειται για δύο σκαλοπάτια κάτω από την «επενδυτική βαθμίδα».

Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, δύο είναι οι παράγοντες, που οδήγησαν σε αναβάθμιση:

-Η βελτιωμένη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, υποστηριζόμενη από το ιστορικό σταθερής δημοσιονομικής πειθαρχίας, το ισχυρό προφίλ χρέους ως αποτέλεσμα της ενεργής διαχείρισής του η οποία έχει επωφεληθεί επίσης από τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές καθώς και το ράλι των ελληνικών ομολόγων.

-Η βελτιωμένη πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές.

Η νέα κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα σε διαρθρωτικές και φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν μεταξύ άλλων, στην προσέλκυση επενδύσεων, τονίζει.

Όπως επισημαίνει, η διατήρηση των θετικών προοπτικών αντανακλά τις εξής προσδοκίες: 1) της επιτάχυνσης της μείωσης του πολύ υψηλού επιπέδου των NPLs των ελληνικών τραπεζών μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων ή/και του σχεδίου APS, η οποία θα ενισχύσει τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν επενδύσεις και να στηρίζουν την πραγματική οικονομία. 2) της ενίσχυσης της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής μέσω της συνέχισης της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φιλικών προς τις επιχειρήσεις και της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, 3) της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς στόχους, 4) της πολιτικής σταθερότητας τα επόμενα χρόνια, μειώνοντας τον κίνδυνο αντιστροφής της πολιτικής στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Τέλος, η Scope υπογραμμίζει πως «κλειδί» για τη βελτίωση του rating της Ελλάδας είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που έχουν οι τράπεζες και κυρίως τη μείωση των NPLs.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πέντε παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση είναι οι εξής: 1) η περαιτέρω μείωση του κινδύνου γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, 2) η διεύρυσνη και διατήρηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, 3) η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους λόγω της προόδου των μεταρρυθμίσεων, 4) η συνέχιση της προόδου στη δημοσιονομική εξυγίανση και 5) η οικονομική ανάπτυξη να αποδειχθεί ισχυρότερη και πιο βιώσιμη από ό, τι προβλέπεται σήμερα.

Αν σου άρεσε κάνε