Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη με τους προβολείς στο Brexit

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη με τους προβολείς στο Brexit

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:29 Δημιουργία 28/10/19, 11:27

Σε μεικτό έδαφος κινούνται οι ευρωαγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι traders αναμένουν σε λίγο την κρίσιμη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα δε τα «βλέμματα» της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένα στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται κοντά στη γραμμή εκκίνησης, διαμορφούμενος στις 397,54 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημειώνει άνοδο 0,19% στις 12.921 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 0,07% στις 5.718 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κινείται στο -0,31% και τις 7.301 μονάδες.

Στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχωρεί 0,29%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 χάνει 0,19%. Στο +0,04% κινείται ο πορτογαλικός PSI 20.

Στο μέτωπο του Brexit, οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ συναντώνται σήμερα το πρωί για να εξετάσουν και όπως αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση να αναβληθεί για τρεις μήνες το Brexit, δήλωσαν χθες Κυριακή πηγές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πηγές, η πρόταση πάνω στο τραπέζι προβλέπει την αναβολή του Braxit για τρεις μήνες, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, συμπεριλαμβάνει πάντως την πιθανότητα το ΗΒ να πάψει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ νωρίτερα, είτε την 30ή Νοεμβρίου είτε την 31η Δεκεμβρίου, σε περίπτωση επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν από τις ημερομηνίες αυτές.

Εμπεριέχει ακόμη διατυπώσεις όπως ότι η αναβολή παραχωρείται ώστε το Λονδίνο να βάλει σε τάξη τη διαδικασία της αποχώρησης, ο χρόνος που απομένει δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επ’ ουδενί για να διεξαχθεί νέα διαπραγμάτευση για το διαζύγιο και ότι η Βρετανία οφείλει να μην προβάλει προσκόμματα στη λήψη σημαντικών αποφάσεων της ΕΕ για ζητήματα που εκτείνονται από τους προϋπολογισμούς ως την ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα.

Αν εγκριθεί η συμφωνία, απομένει μια βραχεία περίοδος — δεν θα ξεπεράσει τις 24 ώρες, ενδέχεται να είναι μόλις λίγες ώρες — εντός της οποίας θα μπορούν να προβάλουν ενστάσεις οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αν δεν καταγραφούν τέτοιες, η απόφαση θα ισχύσει.

Αν σου άρεσε κάνε