Πτωτικά οι ευρωαγορές ενώ «σβήνουν» οι ελπίδες για εμπορική συμφωνία

Πτωτικά οι ευρωαγορές ενώ «σβήνουν» οι ελπίδες για εμπορική συμφωνία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:06 Δημιουργία 11/11/19, 11:04

Απώλειες σημειώνουν οι ευρωαγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, τη στιγμή που «ψαλιδίζονται» οι ελπίδες για τις εξελίξεις στο πεδίο των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται πτωτικά κατά 0,21%, με τον Eurostoxx 50 να υποχωρεί επίσης κατά 0,09%.

Την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 0,16%, με τον γαλλικό CAC να κινείται οριακά, με πτώση 0,02% και τον βρετανικό FTSE 100 να κινείται βαθύτερα στο «κόκκινο», με πτώση 0,55%.

Παράλληλα, στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB να χάνει 0,54% και τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 0,36%.

Στο μεταξύ, οι κλάδοι των τραπεζών και των βασικών πόρων υποχωρούν κατά 1% και 1,5% αντίστοιχα, με τους περισσότερους κλάδους και χρηματιστήρια να κινούνται στο «κόκκινο».

Οι ελπίδες σημαντικής προόδου στις αμερικανικοκινεζικές εμπορικές σχέσεις, που δημιουργήθηκαν από την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας την Πέμπτη περί σταδιακής κατάργησης των εκατέρωθεν δασμών που έχουν επιβληθεί την περίοδο του εμπορικού πολέμου, δέχθηκαν πλήγμα από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, ότι δεν έχει δώσει σχετική εντολή.

Το κλίμα στην Ευρώπη επηρεάζεται και από τις έντονα πτωτικές τάσεις στην Ασία, που οφείλονται κυρίως στην κλιμάκωση της πολιτικής έντασης στο Χονγκ Κονγκ. Διαδηλωτές στην αυτόνομη αυτή επαρχία της Κίνας τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ με πραγματικά πυρά, ενώ βουλευτές υποστηρικτικοί προς το φιλοδημοκρατικό κίνημα έχουν συλληφθεί.

Στην Ευρώπη, οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού της Ισπανίας Pedro Sánchez αναδείχθηκαν και πάλι πρώτο κόμμα στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές στη χώρα εντός του 2019, ωστόσο το ακροδεξιό κόμμα Vox διπλασίασε τις έδρες του, κατέστη η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ισπανίας (μετά το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα) και ο σχηματισμός κυβέρνησης κατέστη ακόμη δυσκολότερος.

Αν σου άρεσε κάνε