EBRD: Focus σε κόκκινα δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια διοίκηση το 2020

EBRD: Focus σε κόκκινα δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια διοίκηση το 2020

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:36 Δημιουργία 19/11/19, 12:31

Κόκκινα δάνεια, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση είναι οι τρεις τομείς, στους οποίους πρέπει να δοθεί προσοχή για το 2020, σημειώνει η EBDR σε νέα έκθεσή της.

Στις προβλέψεις του, ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό ανάπτυξης 2% και 2,4% την επόμενη χρονιά.

Οι τρεις προτεραιότητες:

α) Περαιτέρω πρόoδο στην μείωση των κόκκινων δανείων, β) έγκαιρη ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και γ) επείγουσες μεταρρυθμίσεις στη διακυβέρνηση

Στην έκθεσή της η EBRD σημειώνει πως οι δημοσιονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες παραμένουν ενθαρρυντικές, με το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει στο 4,3% του ΑΕΠ το 2018, υπερβαίνοντας το στόχο του 3,5%. Ωστόσο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα διευρύνθηκε από 0,8% το 2017 σε 3,4% του ΑΕΠ το 2018, παρά την αύξηση των εξαγωγών. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αντισταθμίζεται εν μέρει από την άνοδο ξένων άμεσων επενδύσεων, που έφτασαν στα 3,7 δισ. ευρώ πέρυσι από λιγότερα από 1,2 δισ. ευρώ το 2015 με επιπλέον εισροές 2,5 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του 2019.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι η πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου έχει βελτιωθεί και αυτό θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι εκδόθηκαν με επιτυχία ομόλογα μέσα στο 2019, καθώς και πρόσφατα αναβαθμίστηκε το αξιόχρεο της χώρας σε BB- από τον οίκο S&P. Ωστόσο εξακολουθεί να απέχει από την επενδυτική βαθμίδα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν αν και με καθυστερήσεις. Σημαντικές συμφωνίες τον τελευταίο χρόνο περιλαμβάνουν την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και την 20ετη επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος. Σε σχετικά προχωρημένο στάδιο βρίσκονται η επένδυση στο Ελληνικό και η Εγνατία. Ωστόσο καθυστερήσεις έχουμε στην πώληση του μεριδίου στα ΕΛΠΕ.

Οι τράπεζες

Ο τραπεζικός τομέας ανακάμπτει και αυτό αποτυπώνεται και στην πλήρη άρση των capital controls. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο το βάρος των κόκκινων δανείων, το οποίο και θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλει το σχέδιο Ηρακλής.

Επιχειρηματικό περιβάλλον- δημόσια διοίκηση

Η EBRD σημειώνει πως ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για τη διευκόλυνση του επιχειρείν και προωθούνται και άλλα από τη νέα κυβέρνηση, η θέση της Ελλάδας (79η) στην παγκόσμια κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας παραμένει απογοητευτική. Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν περισσότερα σε αυτό το μέτωπο όπως και στην μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους, επισημαίνεται στην έκθεση.

Αν σου άρεσε κάνε