Αγορές: Βαρύ το κλίμα στην Ασία λόγω μάκρο και «πολέμου» ΗΠΑ-Κίνας

Αγορές: Βαρύ το κλίμα στην Ασία λόγω μάκρο και «πολέμου» ΗΠΑ-Κίνας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:55 Δημιουργία 20/11/19, 09:52

Στο «κόκκινο» κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές στη συνεδρίαση της Τετάρτης, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για τις εξαγωγές της Ιαπωνίας, τα οποία έδειξαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της τελευταίας 3ετίας.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημειώνει πτώση 0,6% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν 9,2% τον Οκτώβριο από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εξαγωγές σε Κίνα, ΗΠΑ και Νότια Κορέα κατέγραψαν μεγάλη πτώση.

Στο μεταξύ, το κλίμα επιβαρύνθηκε στα χρηματιστήρια από τη σφοδρή αντίδραση της Κίνας μετά την απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να περάσει το βράδυ ένα ψήφισμα για να στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ, εν μέσω των ολοένα και πιο βίαιων διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας άσκησε σφοδρή κριτική στις ΗΠΑ μετά το ψήφισμα της Γερουσίας, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Η Κίνα «καταδικάζει έντονα και αντιτίθεται σθεναρά», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Το νομοσχέδιο θα πάει τώρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων η οποία είχε ήδη εγκρίνει ένα παρόμοιο νομοσχέδιο τον Οκτώβριο. Το ψήφισμα της Γερουσίας δυναμιτίζει το πολιτικό σκηνικό, καθιστώντας πιο δύσκολη μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί 0,6%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημειώνει πτώση 0,8%.

Οι δείκτες σε Ταιβάν, Νότια Κορέα και Σιγκαπούρη χάνουν 0,2%, 1,3% και 0,2% αντίστοιχα. Στην Αυστραλία ο S&P ASX 200 χάνει 1,35%.

Αν σου άρεσε κάνε