Τα μηνύματα της Λαγκάρντ στην παρθενική ομιλία της ως επικεφαλής της ΕΚΤ

Τα μηνύματα της Λαγκάρντ στην παρθενική ομιλία της ως επικεφαλής της ΕΚΤ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:19 Δημιουργία 22/11/19, 14:44

Μήνυμα προς τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να αυξήσουν τα χρήματα που δίνουν για τις κρατικές επενδύσεις έστειλε την Παρασκευή η Κριστίν Λαγκάρντ, στην πρώτη μεγάλη δημόσια παρέμβασή της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στη Φρανκφούρτη, η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε πως «χρειάζεται ένα νέο μείγμα πολιτικής, καθώς οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν, για να συνδυάζονται με τη νομισματική πολιτική, έτσι ώστε η Ευρωζώνη να συνεχίσει να ανθεί».

Ακόμα, η Γαλλίδα αξιωματούχος σήμανε συναγερμό για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης νέας ύφεσης στην Ευρωζώνης, λέγοντας ότι «παραμένουν οι προκλήσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό της Ευρωζώνης που θα μπορούσαν να βλάψουν την πορεία της οικονομίας».

Η Λαγκάρντ δεν συζήτησε τη νομισματική πολιτική στην πρώτη της σημαντική ομιλία από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της ΕΚΤ στην αρχή του μήνα, λέγοντας απλά ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί για τη στήριξη της οικονομίας.

Αντ’ αυτού, επέλεξε να στείλει ένα μήνυμα στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, καλώντας τες να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση αφού ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος τερμάτισε απότομα μια δεκαετία ανάπτυξης βασιζόμενης στις εξαγωγές.

«Η απάντηση βρίσκεται στο να μετατραπεί η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε μια οικονομία ανοικτή στον κόσμο αλλά με αυτοπεποίθηση, μια οικονομία που αξιοποιεί πλήρως τη δυναμική της Ευρώπης προκειμένου να οδηγήσει σε υψηλότερα ποσοστά εγχώρια ζήτησης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», δήλωσε η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ.

Ξεφεύγοντας από το πεδίο στο οποίο παραδοσιακά κινείται ένας κεντρικός τραπεζίτης, η Λαγκάρντ έδωσε έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις ως βασικό παράγοντα αυτής της εξισορρόπησης, ζητώντας να δαπανηθούν κεφάλαια σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να καταστεί το μπλοκ «πιο ψηφιοποιημένο και πράσινο». «Οι επενδύσεις είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της απάντησης που δίνουμε στις σημερινές προκλήσεις, διότι είναι εξίσου η σημερινή ζήτηση και η αυριανή προσφορά», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Ενώ οι επενδυτικές ανάγκες είναι φυσικά ξεχωριστές για κάθε χώρα, υπάρχει σήμερα ένα καθολικό επιχείρημα υπέρ των επενδύσεων σε ένα κοινό μέλλον που είναι πιο παραγωγικό, πιο ψηφιοποιημένο και πιο πράσινο».

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο υφίσταται μια αναδιάταξη, καθώς οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τις συμβατικές εφοδιαστικές αλυσίδες και την οργάνωση των χώρων εργασίας και νέοι πιθανοί κίνδυνοι προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, σημειώνει σε δημοσίευμά του το δίκτυο CNBC. «Η Ευρώπη χρειάζεται να καινοτομήσει και να επενδύσει προκειμένου να απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις καθώς και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της μακροπρόθεσμα. Αυτό όμως υπονοεί επίσης ότι οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης του εμπορίου που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε δεν αποτελούν πλέον απόλυτη βεβαιότητα», προειδοποίησε η Λαγκάρντ, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο.

Στα μοναδικά σχόλια που σχετίζονται με την πολιτική της τράπεζας, η Λαγκάρντ επιβεβαίωσε ότι «σύντομα» θα ξεκινήσει την αναθεώρηση του πλαισίου πολιτικής της ΕΚΤ, μια ευρεία προσπάθεια που αναμένεται να περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό του στόχου για τον πληθωρισμό. «Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και να απαντά στους μελλοντικούς κινδύνους, σύμφωνα με την εντολή μας για σταθερότητα τιμών», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Αν σου άρεσε κάνε