Συγκρατημένα αισιόδοξη η Λαγκάρντ για την Ευρωζώνη

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Λαγκάρντ για την Ευρωζώνη

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:15 Δημιουργία 12/12/19, 15:44

Αντίθετα από τις δηλώσεις που έκανε ως επικεφαλής του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξη για την πορεία του ΑΕΠ των χωρών του ευρώ, κατά την πρώτη ομιλία της ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά από την ανακοίνωση για τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ ως έχουν, η Γαλλίδα αξιωματούχος ανέφερε πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη παραμένουν υποτονικές,τονίζοντας ωστόσο ότι παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι δεδομένου του υποτονικού πληθωριστικού περιβάλλοντος συνεχίζει να είναι απαραίτητη μια εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική.

Η ίδια τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εφόσον χρειαστεί, ενώ ταυτόχρονα παραμένει δεσμευμένη στη συμμετρία.

Το αδύναμο διεθνές εμπόριο και η αβεβαιότητα επιβαρύνουν τη μεταποίηση, σημείωσε η ίδια, αν και τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Την ίδια στιγμή οι τομείς των υπηρεσιών και της κατασκευών δείχνουν ανθεκτική, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, οριακά υψηλότερα από το 1,1% που αναμενόταν προηγουμένως. Το 2020 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1,2%, ενώ το 2021 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,4%. Το 2022 η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή στο 1,4%.

Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι παραμένουν τα ρίσκα για την ανάπτυξη, αν και είναι λιγότερο έντονα με προηγουμένως.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, ενώ το 2020 θα υποχωρήσει στο 1,1% προτού αυξηθεί στο 1,4% το 2021 και το 1,6% το 2022.

Ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής

Για να είναι πλήρως αποτελεσματικά τα μέτρα νομισματικής πολιτικής πρέπει να συνεισφέρουν πιο αποφασιστικά και άλλοι φορείς άσκησης πολιτικής, ώστε να προσφέρουν στήριξη στη συνολική ζήτηση, υποστήριξε η κα. Λαγκάρντ.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο να είναι έτοιμες να δράσουν με τρόπο έγκαιρο και αποτελεσματικό. Την ίδια στιγμή, στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν συνετές πολιτικές και να επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

Το χρονοδιάγραμμα της στρατηγικής αναθεώρησης

Θα είμαι ο εαυτός μου και γι’ αυτό μην προσπαθήσετε να με παρερμηνεύσετε ή να με συγκρίνετε, δήλωσε η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο παρεξηγήσεων στην πρώτη της συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σε ότι αφορά την «στρατηγική αναθεώρηση», υποστήριξε ότι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, πόσο μάλλον που η προηγούμενη έγινε το 2003. Πρέπει να εξεταστούν όλα τα θέματα. Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα, θα πάρουμε τον χρόνο μας αλλά δεν θα πάρουμε πάρα πολύ χρόνο. Θέλουμε να ξεκινήσουμε τον Ιανουάριο και στόχος να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της χρονιάς.

Αν σου άρεσε κάνε