Χαμόγελα και ευφορία στην Ευρώπη για Brexit και εμπόριο

Χαμόγελα και ευφορία στην Ευρώπη για Brexit και εμπόριο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:21 Δημιουργία 13/12/19, 11:16

Ισχυρά κέρδη της τάξεως άνω του 1% καταγράφουν οι ευρωαγορές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων στη Βρετανία και των εμπορικών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ΗΠΑ και Κίνα.

Αγορές και επενδυτές «διαβάζουν» τη θριαμβευτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις κάλπες ως προάγγελο της άρσης του αδιεξόδου στη Βρετανία.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Τζόνσον δεσμεύτηκε πως το ζήτημα του Brexit θα έχει κλείσει μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, θετικά σινιάλα εκπέμπονται από το εμπορικό μέτωπο, τα οποία οδήγησαν την Ασία σε ράλι νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής. Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έβαλε την υπογραφή του την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, αποτρέποντας την εισαγωγή των νέων δασμών στις 15 Δεκεμβρίου σε καταναλωτικά αγαθά αξίας $160 δισ. σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Κίνα έχει δεσμευτεί να αγοράσει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, ενώ θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο η αμερικανική κυβέρνηση να μειώσει το ύψος των δασμών που επέβαλε τους προηγούμενους μήνες. Ο όροι έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο το νομικό κείμενο δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.

Στο ταμπλό τώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,6% στις 414,15 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,3% στις 13.385,99 μονάδες, ο γαλλικός CAC ενισχύεται επίσης 1,3% στις 5.960,22 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 1% στις 7.343,14 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 1,5%.

Αν σου άρεσε κάνε