Habemus εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας

Habemus εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 19:23 Δημιουργία 13/12/19, 17:08

Στην ανακοίνωση μιας ακόμα μεγαλύτερης πρόθεσης για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ προχώρησε την Παρασκευή η κυβέρνηση της Κίνας, τονίζοντας πως «έχουμε καταλήξει στο πλαίσιο του κειμένου για την επίτευξη της πρώτης φάσης της συμφωνίας με τις ΗΠΑ».

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν κορυφαίοι αξιωματούχοι από το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, σημειώθηκε πως «κινούμαστε με καλές προθέσεις στις συζητήσεις με τις ΗΠΑ και έχουμε πετύχει μεγάλη πρόοδο».

Η Κίνα τόνισε πως έχει συμφωνήσει να αυξήσει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ ως μέρος της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να υλοποιήσει τη συμφωνία για αναστολή των δασμών προς τα κινεζικά προϊόντα».

Σύμφωνα με την Κίνα, το κείμενα περιλαμβάνει 9 κεφάλαια, σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, την υποχρεωτική μεταφορά τεχνολογίας, τα διατροφικά και γεωργικά προϊόντα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη συναλλαγματική ισοτιμία, την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και την επίλυση των διαφορών.

Η Κίνα δεν θα επιβάλει νέους τιμωρητικούς δασμούς σε βάρος αμερικανικών προϊόντων, όπως απειλούσε να κάνει στην περίπτωση νέων συμπληρωματικών δασμών την Κυριακή σε βάρος κινεζικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το Πεκίνο αποδέχθηκε να αυξήσει τις αγορές αγροτικών προϊόντων made in USA, όπως αξίωνε ο Ντόναλντ Τραμπ, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Όμως οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν κανένα ποσό σήμερα.

Την επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και ο Ντόναλτ Τραμπ, λέγοντας πως ακυρώνονται οι δασμοί των ΗΠΑ προς τα κινεζικά προϊόντα που ήταν προγραμματισμένοι να τεθούν σε ισχύ από τις 15 Δεκεμβρίου. Ακόμα, ανέφερε ότι η Κίνα έχει συναινέσει σε πολλές διαρθρωτικές αλλαγές και μαζικές αγορές αγροτικών προϊόντων, ενέργειας και μεταποιημένων αγαθών.

Επιπλέον, ο Τραμπ σημείωσε πως μέσα στο έτος θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας, ώστε αυτή να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, το γραφείο του Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να διαφοροποιήσουν τους δασμούς τους σε βάρος των κινεζικών προϊόντων με «σημαντικό τρόπο» βάσει της εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, ενώ η Κίνα θα αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Βάσει της συμφωνίας, η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει τους δασμούς ύψους 25% στις κινεζικές εισαγωγές ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μειώσει σε περίπου 7,5% τους δασμούς που επιβάλλονται σε άλλες κινεζικές εισαγωγές ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το USTR σε μια ανακοίνωση.

Αν σου άρεσε κάνε