Ευρωαγορές: Αυλαία στο «πράσινο»

Ευρωαγορές: Αυλαία στο «πράσινο»

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:00 Δημιουργία 16/12/19, 10:58

Σε ανοδικό έδαφος άνοιξε η αυλαία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να καλωσορίζουν τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας «Πρώτης Φάσης» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Σαφώς, την ίδια ώρα θετικά σινιάλα εκπέμπονται και από τη Βρετανία, καθώς οι αγορές «διαβάζουν» τη σαρωτική νίκη Τζόνσον ως προάγγελο της άρσης της πολύμηνης πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,73%, με τον κλάδο των βασικών πόρων να ηγείται των κερδών, με 1,3%, ενώ όλοι οι βασικοί κλάδοι και χρηματιστήρια κινούνται σε θετικό έδαφος.

Οι μετοχές των τραπεζών σημειώνουν άνοδο κατά μέσο όρο 1,2%, ενώ εκείνες του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών 1,1%.

Ουάσινγκτον και Πεκίνο ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για τη ρύθμιση μεγάλου μέρους των εμπορικών διαφορών τους, με τις νομικές λεπτομέρειες να είναι το τελευταίο στάδιο πριν την υπογραφή της. Η συμφωνία ανοίγει δρόμο για την υπέρβαση μιας εμπορικής διαμάχης που διαρκεί τουλάχιστον 18 μήνες.

Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, διατηρούν επιφυλάξεις για ορισμένα στοιχεία της συμφωνίας που δεν έχουν ξεκαθαριστεί, όπως ο ακριβής όγκος των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων που θα αγοράσει η Κίνα, καθώς και οι δράσεις που θα αναλάβει το Πεκίνο για τον ισοσκελισμό του διμερούς εμπορίου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούσιν τόνισε στο δίκτυο CNBC το Σάββατο ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2020 και ότι η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα γίνει κλιμακωτά και σε στάδια.

Πίσω στην Ευρώπη, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα καλωσορίσει εντός της ημέρας τους 109 νέους Συντηρητικούς βουλευτές στο κοινοβούλιο του ΗΒ, υποσχόμενος να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά στο Brexit, αλλά και στην αύξηση των πόρων προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS).

Σε εταιρικά νέα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την Κυριακή ότι η κινεζική BAIC σχεδιάζει να διπλασιάσει το μερίδιό της στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, προκειμένου να κερδίσει θέση στο Δ.Σ. της και να ανταγωνιστεί περαιτέρω την Geely.

Η βρετανική Royal Bank of Scotland (RBS) βλέπει τη μετοχή της να κερδίζει 3,2%, καθώς οι βρετανικές μετοχές συνεχίζουν να ενισχύονται εν μέσω ευφορίας για τη νίκη Τζόνσον.

Αν σου άρεσε κάνε