Σε χαμηλό 6ετίας το γερμανικό ΑΕΠ για το 2019

Σε χαμηλό 6ετίας το γερμανικό ΑΕΠ για το 2019

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:12 Δημιουργία 13/01/20, 15:08

Η μικρότερη αύξηση της γερμανικής οικονομίας τα τελευταία 6 χρόνια αναμένεται να σημειωθεί για το ΑΕΠ της χώρας στο σύνολο του 2019, σύμφωνα με υπολογισμούς έρευνας του Reuters (0,6%) και του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου (0,75%) που δημοσιεύονται τη Δευτέρα.

Τα ακριβή στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία την προσεχή Τετάρτη.

Όπως αναφέρεται σε πρόβλεψη οικονομικών αναλυτών 13 μεγάλων τραπεζών που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, λόγω κυρίως του Brexit, η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε κατά το προηγούμενο έτος στα προ εξαετίας επίπεδα. «Η γερμανική οικονομία κινείται σε έρημο τόπο, μεταξύ σταθεροποίησης και τέλματος», δηλώνει ο οικονομολόγος της Berliner Sparkasse Ούβε Ντίρκοπ και αποδίδει τα προβλήματα κυρίως στην κάμψη των εξαγωγών λόγω του περιορισμού της ζήτησης. Ιδιαίτερα προβληματική αποδείχθηκε η κατάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία, επισημαίνει, ενώ τονίζει ότι η ανάπτυξη διασώθηκε από την εσωτερική ζήτηση, η οποία στηρίζεται κυρίως στα υψηλά επίπεδα απασχόλησης.

Στην κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας αποδίδει και το Ifo την χαμηλή επίδοση της γερμανικής οικονομίας για το 2019 και εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί κοντά στο 0,75%. Σύμφωνα με το έγκυρο Ινστιτούτο, οι συνέπειες της επιβράδυνσης έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές και στην αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το 2020, οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters προβλέπουν ανάπτυξη περίπου 1%, λόγω και του γεγονότος ότι το έτος έχει περισσότερες εργάσιμες ημέρες από το προηγούμενο, ενώ σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η διαφαινόμενη σταθεροποίηση της κινεζικής οικονομίας, καθώς η Κίνα είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας.

Αν σου άρεσε κάνε