Αγορές: Συγκρατημένοι οι επενδυτές για τις υπογραφές ΗΠΑ-Κίνας

Αγορές: Συγκρατημένοι οι επενδυτές για τις υπογραφές ΗΠΑ-Κίνας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:56 Δημιουργία 15/01/20, 09:52

Παρά τις σημερινές υπογραφές για την «Πρώτη Φάση» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, οι επενδυτές δείχνουν να διακατέχονται από συγκρατημένη αισιοδοξία για το κατά πόσον οι δύο πλευρές θα κατορθώσουν να λύσουν τελικά όσα τους χωρίζουν.

Ειδικότερα, σήμερα, Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιου Χε θα υπογράψουν την αρχική εμπορική συμφωνία, που έχει στόχο να ενισχύσει τις κινεζικές αγορές αμερικανικών προϊόντων από τον τομέα της μεταποίησης, της γεωργίας, της ενέργειας και των υπηρεσιών.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως πολλές πτυχές της συμφωνίας παραμένουν ασαφείς. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, η Ουάσινγκτον δεν αναμένεται να μειώσει τους υφιστάμενους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, καθώς θα αξιολογεί την πρόοδο που θα σημειώνει η Κίνα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της για περίοδο τουλάχιστον 10 μηνών.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις σε δύσκολα ζητήματα, όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογιών.

Στο πλαίσιο αυτό, στα ασιατικά ταμπλό επικράτησαν αρνητικά πρόσημα στις συναλλαγές της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα, ιαπωνικός δείκτης Nikkei υποχωρεί σε ποσοστό 0,45% στις 23.916,58 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 0,6%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρεί σε ποσοστό 0,5% και ο Shenzhen Composite καταγράφει μικρές απώλειες 0,2%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας χάνει 0,4%, ενώ οι δείκτες σε Ταϊβάν και Σιγκαπούρη υποχωρούν 0,7% και 0,4% αντίστοιχα. Τέλος, στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημειώνει άνοδο 0,5%.

Αν σου άρεσε κάνε