«Ψαλιδίζει» εκ νέου την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ

«Ψαλιδίζει» εκ νέου την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:39 Δημιουργία 20/01/20, 15:20

TAGS

Σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε τη Δευτέρα το ΔΝΤ, παρουσιάζοντας την έκθεση τελευταία έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook).

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Ταμείου, η παγκόσμια ανάπτυξη θα αυξηθεί μέτρια, από 2,9% το 2019, στο 3,3% το 2020 και στο 3,4% το 2021.

Στην πρόβλεψη του Οκτωβρίου εκτιμούσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα «τρέξει» με 3,4% το 2020.

Η καθοδική αναθεώρηση οφείλεται κυρίως στην υποβάθμιση της πρόβλεψης για τη Ινδία, όπως σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η προβλεπόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένει αβέβαιη. Εξακολουθεί να βασίζεται στην ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών, καθώς η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες σταθεροποιείται κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.

Βλέπει επίσης κάποια προκαταρκτικά σημάδια που δείχνουν ότι η πτώση στη μεταποίηση και το εμπόριο ίσως φτάνει στο τέλος της. Αυτό οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του τομέα των αυτοκινητοβιομηχανιών καθώς οι αναταραχές που προκλήθηκαν από τα νέα πρότυπα για εκπομπές ρύπων υποχωρούν.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί ελαφρώς από 1,7% το 2019, στο 1,6% το 2020 και 2021.

Για τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα «τσιμπήσει» από 3,7% το 2019, στο 4,4% το 2020 και στο 4,6% το 2021, αναθεωρώντας καθοδικά την εκτίμηση για όλες τις χρονιές.

Για την Κίνα αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψη κατά 0,2%, στο 6% το 2020, καθώς ωφελείται από την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Συνολικά, τα ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία παραμένουν καθοδικά, παρά τα καλά νέα από το εμπόριο και το Brexit.

Νέες εντάσεις θα μπορούσαν να προκύψουν ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, όσον αφορά το εμπόριο.

Συμπερασματικά, ενώ υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης, η παγκόσμια προοπτική παραμένει υποτονική και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σημείο καμπής.

Αν σου άρεσε κάνε