ΕΕ - ΗΠΑ: Η φον ντερ Λάιεν αισιοδοξεί, ο Τραμπ απειλεί

ΕΕ - ΗΠΑ: Η φον ντερ Λάιεν αισιοδοξεί, ο Τραμπ απειλεί

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:44 Δημιουργία 22/01/20, 17:38

Ιδιαίτερα αισιόδοξη, εν αντιθέσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ, για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης άμεσα, εμφανίστηκε την Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάειν.

Μιλώντας από το οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η Γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε πως «προβλέπουμε να έχουμε σε μερικές εβδομάδες μια συμφωνία που θα μπορούμε να υπογράψουμε μαζί», διευκρινίζοντας ότι η συμφωνία θα καλύπτει το εμπόριο καθώς και τους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας.

«Έχω ήδη μιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ για το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Οι εμπειρογνώμονές μας θα συναντηθούν, θα εξετάσουν τα δεδομένα, θα συσχετίσουν αριθμούς, θα θέσουν το θέμα της εντιμότητας από τις δύο πλευρές.

Σημαντικό είναι να συνεχιστούν οι συζητήσεις. Κανείς δεν θα ωφεληθεί αν ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος. Γι' αυτό και είναι πιο έξυπνο να διαπραγματευτούμε αμέσως, να εξετάσουμε τα δεδομένα, να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις και να υπογράψουμε», κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ωστόσο, σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ έκανε πάλι λόγο για ενδεχόμενο επιβολής αμερικανών δασμών ύψους 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, μιλώντας στο CNBC o Τραμπ είπε ότι η Ευρώπη έχει υπάρξει «πολύ σκληρή στη διαπραγμάτευση» και έχει «εκμεταλλευτεί» τις ΗΠΑ, αλλά ότι το μπλοκ πλέον δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κλείσει συμφωνία.

«Είχαμε τεράστιο έλλειμμα για πολλά, πολλά χρόνια -πάνω από 150 δισ. ευρώ με την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών των ΗΠΑ με την ΕΕ ήταν 109 δισ. δολάρια το 2018, σύμφωνα με το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε