Περισσότερο αισιόδοξη η Λαγκάρντ για την οικονομία της Ευρωζώνης

Περισσότερο αισιόδοξη η Λαγκάρντ για την οικονομία της Ευρωζώνης

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:31 Δημιουργία 23/01/20, 15:50

Στα σημάδια για τη θετική πορεία και την περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης αναφέρθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η Κριστίν Λαγκάρντ, στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της διοικήτριας της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση των επιτοκίων και της νομισματικής πολιτικής ως έχουν.

Όπως δήλωσε η Γαλλίδα αξιωματούχος,τα θα παραμείνουν στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα μέχρι οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σημαντικά προς τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από 2%, τόνισε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο υποστηρικτικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο πριν αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Όσον αφορά τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι ευθυγραμμίζονται με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για μέτρια ανάπτυξη. Η αδυναμία της μεταποίησης συνεχίζει να επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης, σημείωσε.

Ωστόσο, ανέφερε παράλληλα ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει μια σταθεροποίηση της κατάστασης.

Όπως τόνισε, η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με ρίσκα, αλλά είναι λιγότερο έντονα από ότι προηγουμένως, καθώς έχει υποχωρήσει ένα μέρος της αβεβαιότητας γύρω από το διεθνές εμπόριο.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, αλλά υπάρχουν σημάδια ήπιας αύξησης του υποκείμενου πληθωρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο με βιώσιμο τρόπο.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν παρέλειψε επίσης να απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τονώσουν την παραγωγικότητα, τη δυνητική ανάπτυξη και τη συνολική ζήτηση.

Παράλληλα, χαιρέτισε την έκκληση του Eurogroup του Δεκεμβρίου για διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές ανάλογα με το δημοσιονομικό περιθώριο που διαθέτει κάθε χώρα.

Σχετικά με την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι θα αγγίξει πλήθος ζητημάτων.

«Η αναθεώρηση θα αφορά τους τρόπους υλοποίησης, μέτρησης, επικοινωνίας όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, τις δημοσιεύσεις, την προβολή» υπογράμμισε. «Θα ακούσουμε τις προσδοκίες των ανθρώπων για να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανησυχίες τους» πρόσθεσε.

Η ίδια υποστήριξε πως δεν υπάρχει αυστηρή διορία για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης, αλλά ανέφερε πως αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο. Ελπίζουμε να συμφωνήσουμε στη νέα στρατηγική της ΕΚΤ κατά τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε