Morgan Stanley: Θετική έκπληξη η αναβάθμιση της Fitch

Morgan Stanley: Θετική έκπληξη η αναβάθμιση της Fitch

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:46 Δημιουργία 27/01/20, 13:44

Θετική έκπληξη χαρακτηρίζει η Morgan Stanley την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch κατά μία μονάδα.

Όπως επισημαίνει, η χώρα απέχει πλέον μόνο δύο βαθμίδες από το να φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade) από τουλάχιστον έναν από τους οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζει η ΕΚΤ, για να χαρακτηρίσει επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα.

Κατά την άποψη του αμερικανικού οίκου, η αναβάθμιση προσφέρει περαιτέρω αποδείξεις ότι η αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται σε θετική τάση. Η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών σταδιακά βελτιώνεται και η οικονομική ανάκαμψη εμφανίζεται να κερδίζει μομέντουμ.

Η Morgan Stanley παραμένει θετική για τον οικονομικό κύκλο και πιστεύει ότι η χώρα θα παραμείνει δεσμευμένη στις μεταρρυθμίσεις και τις συνετές δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτά τα στοιχεία θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τη βαθμολόγησή της.

Για τις αγορές, επισημαίνει, η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι ένα από τα σημεία που θα εστιάζουν τη φετινή χρονιά. Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν το 2ο τρίμηνο για να ακούσουν ξανά νέα από τους οίκους αξιολόγησης. S&P και DBRS αξιολογούν τη χώρα μια θέση χαμηλότερα από τη Fitch αλλά διατηρούν «θετικό» outlook για την οικονομία και αμφότερες έχουν προγραμματίσει την επόμενη έκθεση για τις 24 Απριλίου.

Η Moody’s κρατά την αξιολόγηση της Ελλάδας χαμηλότερα από τους παραπάνω οίκους και θα «μιλήσει» στις 8 Μαΐου. Τέλος, η Fitch, που τώρα είναι ο οίκος που δίνει την υψηλότερη κλίμακα στη χώρα, θα ανακοινώσει τη νέα αξιολόγηση στα τέλη Ιουλίου.

Αν σου άρεσε κάνε