«Ανήσυχη» η BoJ για τις επιπτώσεις του κοροναιού

«Ανήσυχη» η BoJ για τις επιπτώσεις του κοροναιού

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:18 Δημιουργία 04/02/20, 11:13

«Καμπανάκι» για μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο από την επιδημία του κοροναϊού χτύπησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα.

Ο ίδιος δήλωσε ανήσυχος, τονίζοντας ότι θα επιδείξει τη «μέγιστη προσοχή» στις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία και τις τιμές στην Ιαπωνία.

Ο Κουρόντα, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, υπογράμμισε ότι η οικονομική παρουσία της Κίνας είναι μεγάλη και κατά συνέπεια μπορεί να είναι επίσης μεγάλος ο αντίκτυπος από τον ιό.

Πάντως, μετά την ιστορική «κατρακύλα» της χθεσινής συνεδρίασης, με τις κινεζικές αγορές να χάνουν κατά σχεδόν 10% και πάνω από 2.600 μετοχές να βρίσκονται σε limit down, οι δείκτες στην ηπειρωτική Κίνα ανέκαμψαν την Τρίτη, ενώ η συνολική εικόνα στα ασιατικά ταμπλό ήταν θετική.

Χθες, Δευτέρα, το χρηματιστήριο της Σαγκάης σημείωσε χασούρα πάνω από 7%, καθώς οι traders αντέδρασαν σπασμωδικά, στη δίνη του νέου κοροναϊού.

Ωστόσο, την Τρίτη οι δύο βασικοί δείκτες «έγραψαν» άνοδο άνω του 2%.

Να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει ανακοινώσει ήδη από την Κυριακή μέτρα για την ελάφρυνση του πλήγματος από το (αναμενόμενο) sell-off στο χρηματιστήριο, ενώ αναμένεται να παράσχει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη ρευστότητας στην οικονομία.

Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής τώρα, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκιά της, δηλώνοντας ωστόσο ότι παραμένει επιφυλακτική για τις προοπτικές το 2020.

Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%, με την RBA να επισημαίνει τις ενδείξεις ότι οι τρεις μειώσεις των επιτοκίων το 2019 έδωσαν ώθηση στις τιμές κατοικιών και στηρίζουν τη μείωση του χρέους των νοικοκυριών.

Στο ταμπλό τώρα, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,49%, στις 23.084 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να κινείται ισχυρότερα ανοδικά, κατά 1,84%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κερδίζει 1%, ενώ στην ηπειρωτικά Κίνα, ο Shangai σημειώνει άνοδο 1,34% και ο Shenzen 3,11%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο 1,77%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,37%, ενώ στη Νέα Ζηλανδία ο DJ New Zealand έχασε κατά 0,40%.

Αν σου άρεσε κάνε