Η Fitch επιβεβαιώνει τους ανήσυχους για την κινεζική οικονομία επενδυτές

Η Fitch επιβεβαιώνει τους ανήσυχους για την κινεζική οικονομία επενδυτές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:42 Δημιουργία 06/02/20, 08:34

Τη στιγμή που η έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται, με φόντο τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού και πέρα από την Κίνα, η Fitch επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των επενδυτών για σημαντικό αντίκτυπο της επιδημίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο οίκος κάνει λόγο για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας κατά το τρέχον τρίμηνο, ενώ «βλέπει» περαιτέρω πτώση, σε περίπτωση που η επιδημία δεν περιοριστεί άμεσα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αν η κυβέρνηση της Κίνας ανακοινώσει πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άλλους στόχους της οικονομικής πολιτικής της.

Πάντως, η Fitch επισημαίνει πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γίνουν οριστικές προβλέψεις για το ΑΕΠ της Κίνας και απλώς παρουσιάζει κάποια σενάρια ενδεικτικά. Εξηγεί πως συνεχίζει να υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για την επίπτωση της επιδημίας στην κινεζική οικονομία.

Κατά τον ίδιο οίκο, εάν το σοκ για τον τομέα των υπηρεσιών και της βιομηχανίας της Κίνας είναι παρόμοιο με εκείνο της πανδημίας του κοροναϊού που προκαλούσε το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ) το 2002-2003, ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας το 1ο τρίμηνο του 2020 θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 4% σε ετήσια βάση, από περίπου 6% το 4ο τρίμηνο του 2019.

Τονίζει δε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα ανακοινώσει πακέτο τόνωσης της οικονομίας, μόνο αν οι συνέπειες της επιδημίας του 2019-nCoV είναι σοβαρότερες από εκείνες της πανδημίας του ΣΟΑΣ το 2003.

Αν η επιδημία δεν ελεγχθεί παρά το 2ο τρίμηνο, η ανάπτυξη ενδέχεται να μειωθεί πιο απότομα και να περιοριστεί στο 3% του ΑΕΠ το 1ο, σύμφωνα με τον οίκο.

Αν σου άρεσε κάνε