Γιατί η Goldman Sachs «ψαλιδίζει» τις τιμές στόχους των τραπεζών

Γιατί η Goldman Sachs «ψαλιδίζει» τις τιμές στόχους των τραπεζών

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:14 Δημιουργία 06/02/20, 13:06

Προς τα κάτω αναθεωρεί τις τιμές στόχους για τις τραπεζικές μετοχές η Goldman Sachs, δηλώνοντας επιφυλακτική για την πορεία του κλάδου, παρόλο που επισημαίνει πως οι μετοχές που τον απαρτίζουν έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο του 2019.

Όπως υπογραμμίζει, το έως τώρα ράλι οφείλεται στις βελτιωμένες προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, σε μία πιο δυναμική δευτερογενή αγορά για τις μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις, αλλά και στις προσδοκίες για μία συστημική λύση για τον κλάδο. Η εκτίμηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας είναι πως οι μετοχικές τιμές διαπραγματεύονται ουσιαστικά σήμερα σαν να έχουν ήδη επιτευχθεί οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων το 2021 και χωρίς να έχει υπολογιστεί ακόμη το ρίσκο εκτέλεσης.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν το υψηλότερο στην Ευρώπη ρίσκο εκτέλεσης στους στόχους των κόκκινων δανείων. Υπό τις συνθήκες αυτές η σύσταση για την Πειραιώς αναθεωρείται σε «πώληση» από ουδέτερη, ενώ για την Alpha διατηρείται σε «αγορά». «Ουδέτερη» είναι η σύσταση για Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-1,84% και Eurobank.

Κατά μέσο όρο η επενδυτική τράπεζα υποβαθμίζει τις τιμές στόχους κατά 15%. (Από -32% για την Πειραιώς έως -3%) για την Εθνική).

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, ένα σημαντικό μέρος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που έχει σχεδιαστεί έως και το 2022 θα οδηγήσει σε αύξηση του αποθέματος των ακινήτων. Αν περιληφθεί το μεγαλύτερο απόθεμα ακινήτων στον ορισμό των NPEs, τότε η ευρύτερη αναλογία θα είναι άνω του 10%, δηλαδή αρκετά υψηλότερη του στόχου.

Αν σου άρεσε κάνε