«Καμπανάκι» για υποβάθμιση των πετρελαιοεξαγωγών κρατών στην κατηγορία «Junk»

«Καμπανάκι» για υποβάθμιση των πετρελαιοεξαγωγών κρατών στην κατηγορία «Junk»

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:20 Δημιουργία 17/02/20, 09:15

«Καμπανάκι» για την πιστοληπτική ικανότητα των πετρελαιοεξαγωγών κρατών του Αραβικού Κόλπου κρούει η S&P Global, ανοίγοντας «παράθυρο» σε υποβάθμιση έως και κατά δύο βαθμίδες, μία ανάσα από την κατηγορία του υψηλού ρίσκου (junk).

Η δραματική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά πολλών μηνών πιέζει τις οικονομίες των πετρελαιοεξαγωγών κρατών, καθώς οι εξαγωγές αργού αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων.

Μια παρατεταμένη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στα 40 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να οδηγήσει σε προς τα κάτω αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των χωρών του Αραβικού Κόλπου κατά δύο βαθμίδες, οριακά πάνω από το junk, προειδοποίησε η S&P Global.

Σε ένα υποθετικό σενάριο μακροπρόθεσμων πιέσεων, όπου οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει έως το 2040 κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, συνεπάγεται υποβάθμιση της πιστοληπτική τους αξιολόγησης κατά δύο βαθμίδες, από την κατηγορία ΒΒΒ+ στην ΒΒΒ-.

Τα έσοδα από εξαγωγές υδρογονανθράκων συνεισφέρουν κατά μέσο όρο στο 81% των κρατικών εσόδων για τις χώρες του Αραβικού Κόλπου -δηλαδή τις χώρες Συνεργασίας Χωρών του Κόλπου συν το Ιράκ.

Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάα έως και τα 53 δολάρια το βαρέλι, κατά μέσο όρο όμως κινείται κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι, έχοντας απομακρυνθεί από τα ιστορικά υψηλά -πάνω από τα 115 δολάρια- του 2014.

Αν σου άρεσε κάνε