Ψάχνει βηματισμό και σήμερα η Ασία

Ψάχνει βηματισμό και σήμερα η Ασία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:41 Δημιουργία 18/02/20, 09:38

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν την Τρίτη τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «ζυγίζουν» τις οικονομικές επιπτώσεις του ιού του κοροναϊού όχι μόνο για την Κίνα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πιο αναλυτικά, στο ταμπλό, στην Κίνα ο Shanghai κερδίζει 0,05% στις 2.984,55 μονάδες, ενώ ο Shenzhen σημειώνει κέρδη 0,54% στις 11.301,56 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διολισθαίνει 1,47% στις 27.544 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 1,48%, κλείνοντας στις 2.208,88 μονάδες.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei έχασε 1,40% και έκλεισε στις 23.193,80 μονάδες. Τα χθεσινά στοιχεία του υπουργικού συμβουλίου έδειξαν ότι η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,3% στο τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ετήσια μείωση 3,7%. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200, έχασε 0,16% στις 7.113,70 μονάδες.

Στο μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα δεχτεί τις αιτήσεις για δασμολογικές απαλλαγές στα αγαθά αμερικανικών εταιρειών, αρχής γενομένης από τις 2 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Αυτό θα ισχύσει για 696 αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του χοιρινού κρέατος, της σόγιας, του αργού πετρελαίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στα επιχειρηματικά νέα, για το σύνολο του έτους του 2019, η HSBC ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 13,35 δισ. δολαρίων, ενώ τα έσοδα κατά την ίδια περίοδο ανήλθαν στα 56,1 δισ. δολάρια. Η HSBC έχασε έτσι τις προσδοκίες, καθώς οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η ανακοίνωση της εταιρείας για το περασμένο έτος θα αντιστοιχούσε σε μεγάλο βαθμό με εκείνη του 2018, όταν τα κέρδη προ φόρων ήταν στα 19,89 δισ. δολάρια και τα έσοδα ήταν στα 53,78 δισ. δολάρια.

Ενώ η HSBC έχει την έδρα της στο Λονδίνο, τα περισσότερα από τα κέρδη της προέρχονται από την Ασία, ιδιαίτερα το Χονγκ Κονγκ. Η εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ μετοχή της σημείωσε πτώση 2,36% μετά την ανακοίνωση κερδών.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των προμηθευτών της Apple υποχώρησαν έντονα στην Ασία, καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην αντεπεξέλθει στις τριμηνιαίες προβλέψεις για τα έσοδα λόγω της χαμηλότερης προσφοράς iPhone σε διεθνές επίπεδο και της χαμηλότερης κινεζικής ζήτησης ως αποτέλεσμα αναταραχών από την επιδημία του COVID-19.

Η Apple κατασκευάζει τα περισσότερα από τα iPhones και τα προϊόντα της στην Κίνα. Η επιδημία έχει προκαλέσει την προσωρινή παύση της παραγωγής και το προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων. Σημειώνεται πως μερικά καταστήματα λιανικής πώλησης της Apple άνοιξαν ξανά στην Κίνα με μειωμένα χρονοδιαγράμματα την περασμένη εβδομάδα.

Η μετοχή της Alps Alpine υποχώρησε περίπου 3%, εκείνη της Murata σημείωσε πτώση 3,19% ενώ η μετοχή της Tayo Yuden διολίσθησε σχεδόν 5%. Στο Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της Sunny Optical σημείωσε πτώση 4,78% και εκείνη της Aac Tech διολίσθησε 4,33%. Στην Ταϊβάν, η μετοχή της Hon Hai Precision Industry, του μεγαλύτερου προμηθευτή της Apple, σημείωσε πτώση 2,44%.

Αν σου άρεσε κάνε