DBRS: «Φονικός» για την ιταλική οικονομία ο κοροναϊός

DBRS: «Φονικός» για την ιταλική οικονομία ο κοροναϊός

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:56 Δημιουργία 26/02/20, 09:50

Την εκτίμηση για μία... τεχνική ύφεση εκφράζει ο οίκος DBRS όσον αφορά την ιταλική οικονομία, τη στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται από την επιδημία του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον οίκο, η οικονομία της χώρας πιθανότατα θα έρθει αντιμέτωπη με μείωση της τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Κατά την DBRS, δεδομένου του αρνητικού carryover στην ιταλική ανάπτυξη από το δ' τρίμηνο του 2019, της παγκόσμιας επιβράδυνσης, των μέτρων που έχουν επιβληθεί και υποθέτοντας πως ο δημόσιος φόβος αναφορικά με τον ιό δεν θα καταλαγιάσει γρήγορα, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την κατανάλωση, τότε η Ιταλία θα μπορούσε κάλλιστα να βιώσει μια τεχνική ύφεση, δηλαδή δυο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Αν περιοριστεί σε ένα προσωρινό σοκ σε επίπεδο ζήτησης, που θα ευθυγραμμίζεται με τη βασική υπόθεση της DBRS για μια μέτρια επίπτωση του κορωνοϊού, διάρκειας ενός ή δυο τριμήνων, τότε θεωρείται απίθανο να υπάρξουν διαρκείς επιπτώσεις στην ιταλική οικονομία ή στην πιστοληπτική αξιολόγηση που δίνει ο οίκος στη χώρα (BBB (high), Stable).

Μεταξύ των βορείων περιοχών της Ιταλίας, η Λομβαρδία και το Βένετο εμφανίζουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων. Δεδομένου ότι εκπροσωπούν την «ατμομηχανή ανάπτυξης» της Ιταλίας, μια παράταση των περιοριστικών μέτρων μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Όπως σημειώνει η DBRS, η προσπάθεια των ιταλικών αρχών να βρουν μια ισορροπία μεταξύ των περιοριστικών μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και των προσπαθειών να περιοριστεί η αρνητική επίπτωση στην οικονομία, θα είναι δύσκολη. Μια κακοδιαχείριση της κατάστασης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κυβερνητική σταθερότητα.

Το δημοσιονομικό περιθώριο της Ιταλίας είναι περιορισμένο, ωστόσο η DBRS αναμένει πως θα υπάρξουν κάποια δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης. Αυτά τα μέτρα, ωστόσο, ίσως δεν είναι τόσο αποτελεσματικά εάν η οικονομική επίπτωση επηρεάσει περισσότερο την πλευρά της προμήθειας παρά την πλευρά της εγχώριας ζήτησης, σύμφωνα με την DBRS.

Αν σου άρεσε κάνε