Fed: Αιφνίδια πτώση επιτοκίων λόγω κοροναϊού

Fed: Αιφνίδια πτώση επιτοκίων λόγω κοροναϊού

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:34 Δημιουργία 03/03/20, 17:21

Σε μια απρόσμενη κίνηση, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Τρίτη πως μειώνει κατά 0,5% τα βασικά επιτόκια της, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία εξαιτίας του κοροναϊού Covid-19.

H Fed, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, τονίζει πως ο Covid-19 θέτει ενδεχόμενους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Οι αξιωματούχοι της τράπεζας σημειώνουν πως η Fed «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους για το οικονομικό outlook και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία αυτά και θα δράσει με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξει την οικονομία».

Η ψήφος για την έκτακτη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.

«Άγνωστος ο αντίκτυπος στην οικονομία»

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από την απόφαση, ο διοικητής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε πως «η Fed είδε ένα ρίσκο για την οικονομία και αποφάσισε να δράσει. Η εξάπλωση του κοροναϊού έφερε νέες προκλήσεις για την οικονομία» πρόσθεσε.

«Το μέγεθος και η διάρκεια του συνολικού αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαια και η κατάσταση παραμένει ρευστή» ανέφερε. «Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή έκρινε ότι τα ρίσκα για την αμερικανική οικονομία έχουν μεταβληθεί σημαντικά. Ως απάντηση, χαλαρώσαμε τη νομισματική πολιτική για να προσφέρουμε στήριξη στην οικονομία» επισήμανε.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι ο ιός έχει προκαλέσει διαταραχές σε πολλές οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Αρχίζουμε να βλέπουμε επιπτώσεις στον τουρισμό ενώ ακούμε και για προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τόνισε.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Fed είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της.

Ανικανοποίητος ο Τραμπ

Σχολιάζοντας την απόφαση της Fed, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ, ανέφερε πως «η Fed μειώνει αλλά πρέπει να χαλαρώσει παραπάνω και το κυριότερο να ευθυγραμμιστεί με τις άλλες χώρες/ανταγωνιστές.

Δεν παίζουμε επί ίσοις όροις. Δεν είναι δίκαιο για τις ΗΠΑ. Είναι επιτέλους ώρα για τη Fed να ΗΓΗΘΕΙ. Περισσότερη χαλάρωση και μείωση!», κατέληξε στην ανάρτηση του στα social media, o πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αν σου άρεσε κάνε