Ασιατικές αγορές: Σε «ελεύθερη πτώση» ο Nikkei

Ασιατικές αγορές: Σε «ελεύθερη πτώση» ο Nikkei

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:43 Δημιουργία 06/03/20, 09:38

Στο «κόκκινο» κινούνται οι ασιατικές αγορές στις συναλλαγές της Παρασκευής, με τους επενδυτές να διατηρούν τις ανησυχίες τους για την παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού.

Μάλιστα, οι μετοχές της Ιαπωνίας πρωτοστατούν στις απώλειες, με τον Nikkei να υποχωρεί 2,79% και τον ευρύτερο Topix 2,88%. Η μετοχή του κολοσσού Softbank έκανε βουτιά άνω του 6%.

H Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να ενισχύσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά τη συνεδρίασή της στις 18 και 19 Μαρτίου για να περιορίσει την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών που προκαλεί ο κοροναϊός, λέει η JPMorgan. Συγκεκριμένα αναμένετι πως η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τις αγορές ETF έτσι ώστε το υφιστάμενο επίπεδο να αυξηθεί στο ρυθμό των 9 τρισ. γεν, από 6 τρισ. γεν σήμερα.

Στην Κίνα ο Shanghai Composite χάνει 1,19%, ενώ ο Shenzen component υποχωρεί 0,7%. Το Πεκίνο θα υλοποιήσει στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχουν οι κινεζικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν επενδύσει στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να επιστρέψουν στην ομαλή λειτουργία τους. Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα λειτουργούν συμπληρωματικά ως προς το εμπόριο και διαθέτουν βιομηχανικές αλυσίδες, έχοντας σημαντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους. Ωστόσο, η εξάπλωση του νέου κοροναϊού επισκίασε το περιφερειακό εμπόριο, προκαλώντας εμπορικές αναταράξεις σε ολόκληρο τον κόσμο

Στην Αυστραλία οι μετοχές υποχώρησαν 2,81%. Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε ότι το ξέσπασμα του ιού θα επηρεάσει τις εκτιμήσεις για το συνολικό εμπόριο λιανικής τους προσεχείς μήνες.

Τα κρούσματα του κοροναϊού παγκοσμίως πλησιάζουν τα 100.000 καθώς η εξάπλωση επιταχύνεται στις ΗΠΑ, ενώ η Κίνα και η Νότια Κορέα εξακολουθούν να ανακοινώνουν νέα κρούσματα και θανάτους.

Αν σου άρεσε κάνε