Παρέμβαση ΕΚΤ για την ενίσχυση του ευρωσυστήματος

Παρέμβαση ΕΚΤ για την ενίσχυση του ευρωσυστήματος

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:04 Δημιουργία 12/03/20, 15:54

Παρέμβαση για την ενίσχυση του ευρωσυστήματος, που πλήττεται από την πανδημία, ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η οποία ωστόσο δεν ακολουθεί τα βήματα των BoE και Fed, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διενεργήσει επιπρόσθετες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs) στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης σε μία πρώτη αντίδραση την κρίση της πανδημίας του κοροναϊού.

"Αν και το Δ.Σ. δεν βλέπει ουσιώδη σημάδια πιέσεων στις αγορές χρήματος ή ελλείψεις ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, οι πράξεις αυτές παρέχουν ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφάλειας σε περίπτωση ανάγκης. Θα διενεργούνται μέσω δημοπρασίας σταθερού επιτοκίου με πλήρη κατανομή, με επιτόκιο ίσο με το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων", αναφέρει η ΕΚΤ σε σχετική ανακοίνωση.

Αγορές €120 δισ.

Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει έναν "προσωρινό φάκελο" πρόσθετων καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους "διασφαλίζοντας μια ισχυρή συμβολή από τα προγράμματα αγορών του ιδιωτικού τομέα".

"Σε συνδυασμό με το υφιστάμενο πρόγραμμα για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), αυτό θα στηρίξει τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες για την πραγματική οικονομία σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας.

Το Δ.Σ. επαναλαμβάνει ταυτόχρονα ότι συνεχίζει να περιμένει οι "εν λόγω αγορές να διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια".

Αμετάβλητα τα επιτόκια

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε παράλληλα ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού", αναφέρει η τράπεζα σε σχετική ανακοίνωση.

Αν σου άρεσε κάνε