«Βαθύ κόκκινο» στην Ασία, κραχ στην Αυστραλία

«Βαθύ κόκκινο» στην Ασία, κραχ στην Αυστραλία

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:08 Δημιουργία 16/03/20, 10:00

Στο «βαθύ κόκκινο» ξεκίνησε η εβδομάδα για τις ασιατικές αγορές, με το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας να κάνει μεγάλη «βουτιά» της τάξεως του 10%.

Οι επενδυτικές ανησυχίες για την παγκόσμια κρίση του κοροναϊού δεν κάμφθηκαν από τη μείωση του εύρους των επιτοκίων κοντά στο μηδέν, στην οποία προχώρησε η Fed.

Η πρωτοβουλία της Fed στοχεύει στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, με την αμερικανική κεντρική τράπεζα να σημειώνει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε αυτά τα επίπεδα μέχρι να έχει στοιχεία ότι η οικονομία αρχίζει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Στο μεταξύ, μετά τη Fed, σήμερα και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε βήματα, όπως η ενεργή" αγορά τίτλων, προκειμένου να συμβάλει «στην υποστήριξη της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας».

Σύμφωνα με τον Vishnu Varathan της Mizuho Bank, ωστόσο, «πιθανόν οι αγορές να εξέλαβαν την κίνηση της Fed ως ένδειξη πανικού, κάτι που ανατροφοδοτεί την ίδια την ανησυχία των επενδυτών».

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 2,46%, κλείνοντας στις 17.002,04 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να "χάνει" 3,19%, στις 1.714,86.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχωρεί κατά 5,37%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai σημειώνει απώλειες 3,40% και ο Shenzen 5,14%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με πτώση 4,06%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε "βουτιά" 9,70%, στις 5.002 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η Κίνα δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ποσοστό ανεργίας σε εθνικό επίπεδο στις αστικές περιοχές άγγιξε τον Φεβρουάριο το 6,2%, ενώ το μέσο ποσοστό ανεργίας ήταν 5,7% τον ίδιο μήνα στις 31 μεγαλύτερες κινεζικές πόλεις, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η κινεζική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 13,5% σε ετήσια βάση, ενώ κατέγραφε αύξηση 6,9% τον Δεκέμβριο. Οι πωλήσεις λιανικής, αντανάκλαση της κατανάλωσης, μειώθηκαν κατά 20,5% τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019, κατά την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Αν σου άρεσε κάνε