Παρέμβαση ESM και ΕΚΤ για τον πανικό στην αγορά ομολόγων λόγω του κοροναϊού

Παρέμβαση ESM και ΕΚΤ για τον πανικό στην αγορά ομολόγων λόγω του κοροναϊού

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 18/03/20, 18:34

Το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσουν το ταμείο διάσωσης εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, ώστε να στηρίξουν οικονομία και επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στον αντίκτυπο από τον κοροναϊό και σε ένα κρίσιμο βήμα που θα επιτρέψει και τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πυροδοτώντας το πιο ισχυρό εργαλείο που διαθέτει η ΕΚΤ στο οπλοστάσιό της: Την αγορά κρατικών ομολόγων.

Με τις ομολογιακές αποδόσεις να εκτοξεύονται στα ύψη, με έντονο σφυροκόπημα στην περιφέρεια, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν σοβαρά σχέδιο ενεργοποίησης πολλαπλών πιστωτικών γραμμών για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας(ESM), όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο έγκυρες πηγές.

Οι πληροφορίες έδωσαν ανάσα στα ιταλικά κρατικά ομόλογα, με αποκλιμάκωση των αποδόσεων που είχαν διευρυνθεί περισσότερο από 60 μονάδες βάσης.

Πέραν της εκμετάλλευσης των 410 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του ο ESM συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους δανεισμού, οι πιστωτικές γραμμές θα ανοίξουν το δρόμο στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων μέσω του προγράμματος ΟΜΤ, εάν κριθεί ότι είναι σε κίνδυνο η σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Αν σου άρεσε κάνε