«Βουτιά» 17 ετών για το πετρέλαιο

«Βουτιά» 17 ετών για το πετρέλαιο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:57 Δημιουργία 30/03/20, 16:55

Σε χαμηλό 17 ετών διολίσθησε σήμερα το αργό πετρέλαιο τύπου brent, καθώς οι επιπτώσεις του κορονοϊού κατακλύζουν τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, αφήνοντας την αγορά να παραπαίει από τη συρρίκνωση της ζήτησης και τη διόγκωση του πλεονάσματος.

Τα συμβόλαια του Λονδίνου βρέθηκαν να υποχωρούν έως και 9,4% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2002, ενώ το αμερικανικό αργό βρέθηκε προς στιγμήν κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι. Η τεράστια υπερπροσφορά συγκλονίζει περαιτέρω τη δομή της αγοράς πετρελαίου και μπορεί να ακολουθήσει μεγαλύτερη αδυναμία καθώς ο κόσμος οδεύει γρήγορα προς την εξάντληση της ικανότητας αποθήκευσης.

Οι τιμές βρίσκονται σε τροχιά για το χειρότερο τρίμηνο στην ιστορία τους. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η κατανάλωση θα συρρικνωθεί κατά 26 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αυτή την εβδομάδα, καθώς τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού πλήττουν το παγκόσμιο ΑΕΠ. Στο μεταξύ, το Ριάντ και η Μόσχα δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης στον πόλεμο προσφοράς, με την Σαουδική Αραβία να ανακοινώνει το σχέδιό της να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

Το συμβόλαιο του αργού τύπου brent χάνει αυτή την ώρα 5,33% στα 26,46 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό συμβόλαιο αργού υποχωρεί 4,46% στα 20,55 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα βρέθηκε να υποχωρεί στα 19,92 δολάρια.

"Ο κόσμος δεν μπορεί να αποθηκεύσει το τρέχον πλεόνασμα", σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων της SEB AB.

Στην αγορά των πραγματικών βαρελιών αργού, οι τιμές κινούνται ήδη πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τα futures. Το πετρέλαιο του Καναδά κοστίζει τώρα λίγο πάνω από τα 5 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι traders βρήκαν μερικά βαρέλια ακόμη και σε αρνητική τιμή την Παρασκευή.

Παρόμοια είναι η εικόνα στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού, όπου το αργό του Καζακστάν προσφέρεται σε χαμηλό 10 ετών.

Αν σου άρεσε κάνε