Μεικτή εικόνα στην Ασία με το βλέμμα στα μάκρο

Μεικτή εικόνα στην Ασία με το βλέμμα στα μάκρο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:07 Δημιουργία 31/03/20, 10:05

Με μικτά πρόσημα κινούνται την Τρίτη τα βασικά χρηματιστήρια της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού, με μια σχετική ώθηση τόσο από το ράλι της Δευτέρας στην Wall Street, όσο και από τον μεταποιητικό δείκτη PMI της Κίνας για τον Μάρτιο.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 1,24%, στις 18.848 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να κινείται ανοδικά κατά 1,86%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύεται κατά 0,79%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai παραμένει αμετάβλητος, εναλλάσσοντας συνεχώς το πρόσημό του και ο Shenzen κερδίζει 0,99%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με άνοδο 0,82%.

Στην Αυστραλία, εξάλλου, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με υποχώρηση 2,02%.

Ο επίσημος μεταποιητικός δείκτης PMI για τον μήνα Μάρτιο στην Κίνα διαμορφώθηκε στις 52 μονάδες, καταδεικνύοντας μεγέθυνση, παρά τις προβλέψεις των αναλυτών για συρρίκνωση της παραγωγής. Σε έρευνα του Reuters, αναλυτές προέβλεπαν διαμόρφωση του δείκτη στις 45 μονάδες, με τις 50 μονάδες να συνιστούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης.

"Παρά την ανάκαμψη των δεικτών PMI για τον Μάρτιο στην Κίνα, τα στοιχεία τόσο για τη βιομηχανική παραγωγή όσο και για τις λιανικές πωλήσεις δείχνουν πτώση 11,6% και 6% αντίστοιχα, σε ετήσια βάση", τονίζουν οικονομολόγοι της ANZ σε σημείωμά τους, μετά την ανακοίνωση των κινεζικών οικονομικών στοιχείων.

"Η επιστροφή των δεικτών PMI στην Κίνα άνω του 50 δεν συνιστά έκπληξη, εάν αναλογιστεί κανείς τη συρρίκνωση της οικονομίας τον Φεβρουάριο, η οποία ήταν δραματική και άγγιξε χαμηλά 15ετίας", συνεχίζουν. "Το outlook για το β' τρίμηνο συνεχίζει πάντως να είναι ανησυχητικό λόγω της ραγδαίας πτώσης της εξωτερικής ζήτησης και της ανεπαρκούς εσωτερικής ζήτησης στην Κίνα".

Τον Φεβρουάριο, ο μεταποιητικός PMI της Κίνας είχε κατρακυλίσει στις 35,7 μονάδες.

Ραγδαία ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας καταγράφηκε και έξω από τα εργοστάσια, καθώς ο κρίσιμος τομέας υπηρεσιών της χώρας εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Ο μη μεταποιητικός δείκτης της Κίνας "σκαρφάλωσε" στις 52,3 μονάδες από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 29,6 μονάδων τον Φεβρουάριο.

"Παρά ορισμένα θετικά σημάδια, η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις αγορές καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται", τονίζει η Zhu Huani της Mizuho Bank, προειδοποιώντας ενάντια σε κάθε υπεραισιοδοξία για την πορεία των αγορών.

"Κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις συνεχίζουν να εντείνουν τα μέτρα για την υποστήριξη της οικονομίας", προσθέτει.

Η Νομισματική Αρχή (κεντρική τράπεζα) της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε τη Δευτέρα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ενώ σε μείωση ενός βασικού της επιτοκίου προχώρησε και η κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Αν σου άρεσε κάνε