Η Γερμανία αναμένει ύφεση έως και 8% στο α' εξάμηνο του 2020

Η Γερμανία αναμένει ύφεση έως και 8% στο α' εξάμηνο του 2020

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 02/04/20, 20:23

Κατά περίπου 8% θα συρρικνωθεί η γερμανική οικονομία για κάποιους μήνες του α' εξαμήνου του έτους, δήλωσε πριν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι η οικονομία θα σταθεροποιηθεί κατά το δεύτερο ήμισυ του 2020.

«Η μείωση του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από τη μείωση που είχε υποστεί η γερμανική οικονομία κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 (5,7%)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλτμάιερ, επισημαίνοντας πάντως ότι υπάρχουν ακόμη καλές πιθανότητες η Γερμανία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021.

Η μείωση τους επόμενους τρεις μήνες θα είναι σημαντική, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο φοβηθήκαμε αρχικά, πρόσθεσε ο υπουργός και σημείωσε ταυτόχρονα ότι αυτό που θα χρειαστεί δεν θα είναι απλώς μια εφάπαξ στήριξη, αλλά ένα «ευρύ πακέτο ώθησης», το οποίο επεξεργάζεται ήδη η κυβέρνηση.

Ο κ. Αλτμάιερ δήλωσε ακόμη ότι τα προγράμματα έκτακτης βοήθειας των επιχειρήσεων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Ενδεικτικά, ανέφερε, στην Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία έχουν κατατεθεί 200.000 αιτήσεις και στο Βερολίνο 100.000.

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου για Οικονομικές Έρευνες (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ θεωρεί ωστόσο ότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να προβλέψει με αξιοπιστία πόσο βαθιά θα είναι τελικά η ύφεση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Εκφράζει επίσης την ανησυχία ότι για την Γερμανία η κρίση θα αποδειχθεί πιο σοβαρή απ' ό,τι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς, όπως λέει, ο αριθμός των αιτήσεων από επιχειρήσεις που ζητούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα περιορισμένου χρόνου εργασίας είναι ήδη τεράστιος.

Αν σου άρεσε κάνε